Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σ. Καλύβας: Στην Ευρώπη σταδιακά θα δούμε αυτό που αποκαλούμε ακροδεξιά να γίνεται μια παραδοσιακή δεξιά

Για την σειρά διαλέξεων με τον τίτλο «Ρηξικέλευθος», για τα πανεπιστήμια αλλά και τα πολιτικά τεκταινόμενα, μίλησε ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Στάθης Καλύβας, στην εκπομπή «Επίλογος»  του Ertnews και τον Απόστολο Μαγγηριάδη.

Σχετικά με το πώς προέκυψε αυτή η ιδέα και πώς ακριβώς μιλάει, για την έννοια της καινοτομίας στην ελληνική οικονομία, ο κ. Καλύβας είπε πως « η ιδέα ήταν να πάρουμε την καινοτομία και να καινοτομήσει, δηλαδή να τη δούμε με διαφορετικό τρόπο. Η αίσθηση που έχει συχνά είναι, ότι «αφενός είναι μια λέξη λίγο μαϊντανός, που τη βλέπουμε να εμφανίζεται παντού, με αποτέλεσμα να έχει χάσει κάπως το περιεχόμενό της και από την άλλη, έχει μια υπέρμετρη ταύτιση με την τεχνολογία και μάλιστα την ψηφιακή. Δηλαδή καινοτομία. Στο μυαλό των περισσότερων ανθρώπων είναι ψηφιακή τεχνολογία που μετατρέπεται σε οικονομικό προϊόν».

Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και αν μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης για Έλληνες επιστήμονες που θα έρθουν στο εξωτερικό ο καθηγητής δήλωσε ότι, «θα μπορούσε να γίνει υπό προϋποθέσεις, όχι απαραίτητα η καλύτερη.

Γιατί ένας από τους λόγους που πολλοί Έλληνες επιστήμονες βρίσκονται στο εξωτερικό δεν είναι απαραίτητα ότι δεν υπάρχουν ευκαιρίες στην Ελλάδα, αλλά ότι οι ευκαιρίες που υπάρχουν παγκόσμια εκ των πραγμάτων είναι καλύτερες. Αλλά σε κάποια φάση της ζωής του κάποιος μπορεί να επιθυμεί να γυρίσει με συνθήκες, που να είναι ενδεχομένως κάπως καλύτερες από αυτές που είναι τώρα».

Αναφορικά με το αν φοβάται την υποβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου ο κ. Καλύβας απαντά πως, «η υποβάθμιση είναι κυρίως αποτέλεσμα της αδράνειας και η αδράνεια είναι σε μεγάλο βαθμό και συνάρτηση του γεγονότος ότι δεν χρειάζεται να αλλάξουν, οπότε βολεύονται με μια κατάσταση η οποία είναι αλματώδης. Δεν θεωρώ, για να είμαστε ειλικρινείς, ότι το βήμα που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι αρκετό. Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να είναι πολύ πιο δυναμικό».

Για τον φόβο ανόδου της ακροδεξιάς στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, ο καθηγητής υπογραμμίζει ότι «προς το παρόν δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο, αφενός γιατί είναι πολύ διασπασμένη και αφετέρου διότι η Νέα Δημοκρατία καταφέρνει με αριστοτεχνικό, θα έλεγα τρόπο, μέχρι στιγμής να καλύψει ένα πολύ μεγάλο πεδίο πολιτικής.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη αυτό που βλέπουμε ουσιαστικά είναι η μετακίνηση της κεντροδεξιάς πιο πολύ προς το κέντρο, ουσιαστικά της αντικατάστασης των σοσιαλιστών και σταδιακά θα δούμε αυτό που αποκαλούμε ακροδεξιά να γίνεται μια παραδοσιακή δεξιά. Πιστεύω αυτή είναι η τάση που βλέπουμε».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More