Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σ. Σέρμπος στο Πρώτο: Πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο η Ελλάδα αναβαθμίζεται και τα οφέλη είναι μετρήσιμα (audio)

«Αντίστοιχου βεληνεκούς ιστορικών επισκέψεων που είχαν γίνει στο παρελθόν, όπως του Κέννεντυ, όπως και του Ρέιγκαν στο Βερολίνο» ήταν η αιφνίδια επίσκεψη Μπάιντεν στο Κίεβο, σύμφωνα με τον Σωτήρη Σέρμπο, καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, ο οποίος μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη.

«Είναι απόλυτα ισχυρός ο συμβολισμός της παρουσίας του Τζο Μπάιντεν. Ουσιαστικά συμβολίζει τον καπετάνιο της ναυαρχίδας της Δύσης και ουσιαστικά, ενώ γνωρίζαμε μέχρι τώρα ότι η Αμερική ούτως ή άλλως ηγείται από τα πίσω, ουσιαστικά βγαίνει και πολύ πιο μπροστά» προσέθεσε.

«Αυτές οι φωτογραφίες με τον Πρόεδρο Ζελένσκι φωτογραφίζουν αυτή την πρώτη χρονιά του πολέμου, αν μπορούσαμε σε μια φωτογραφία να πιάσουμε το στιγμιότυπο» τόνισε ο κ. Σέρμπος, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει και ένας εσωτερικός για τις ΗΠΑ λόγος της επίσκεψης και αυτός είναι δείχνει να καταγράφεται μια υποχώρηση της αμερικανικής κοινής γνώμης όσον αφορά στο ποσοστό υποστήριξης που δίνει στην Ουκρανία. Είναι πλειοψηφικό, αλλά είναι μικρότερο από αυτό που καταγραφόταν στην περασμένη άνοιξη. «Είναι κάτι αναμενόμενο. Οπότε ο Μπάιντεν ήθελε να στείλει και με αυτό και το μήνυμά του γιατί ακριβώς είμαστε εδώ και τι ακριβώς υπερασπίζουμε» ανέφερε ο κ. Σέρμπος.

Δεν αλλάζει κάτι σε αυτά που γνωρίζαμε ως προς την πολιτική, απλώς ενισχύεται η ισχύς και η αξιοπιστία αυτής της πολιτικής και παραμένει ασφαλώς στο τέλος της μέρας ένα ισχυρό δείγμα ηγεσίας και δέσμευσης, εξήγησε ο κ. Σέρμπος σημειώνοντας ότι υπάρχει και κάτι επιπλέον ενδιαφέρον και είναι μία εκ των παρατηρήσεων του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του, Τζέικ Σάλιβαν, που συνοδεύει τον Τζο Μπάιντεν. Ότι ήταν η πρώτη επίσκεψη Αμερικανού προέδρου σε εμπόλεμη ζώνη, χωρίς ο αμερικανικός στρατός να ελέγχει τις κριτικού χαρακτήρα υποδομές, όπως συνέβαινε όταν πήγαινε στο Ιράκ Αμερικανός πρόεδρος ή στο Αφγανιστάν.

«Τώρα μπήκε για πρώτη φορά Αμερικανός πρόεδρος σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Γι’ αυτό και επιμένω ιδιαίτερα στα ηγετικά χαρακτηριστικά που δείχνει ο Μπάιντεν. Σε αυτό τον ένα χρόνο που έχουμε διανύσει, δεν είναι απαραίτητο ότι θα πήγαιναν έτσι τα πράγματα, θα μπορούσαν να πάνε διαφορετικά, άρα εκεί στο Κίεβο θα ήθελαν χθες να βρίσκονται όσοι αρνήθηκαν στην Ουκρανία ουσιαστικά ακόμη και να υφίσταται ως εθνικό κράτος» συμπλήρωσε ο κ. Σέρμπος.

Ακόμα, σημείωσε ότι η επίσκεψη Μπάιντεν υπενθυμίζει πως οι ανεπτυγμένες δυτικές δημοκρατίες στέκονται όρθιες, ενωμένες.
«Τονίζω το “ενωμένες”. ‘Ηταν κάτι που δεν το περίμενα, αντιθέτως θεωρούσα ότι θα υπάρξει ένας κατακερματισμός και φυγόκεντρες δυνάμεις στο πλευρό του ηρωικού λαού της Ουκρανίας. Και τι υπερασπίζουμε, για να είναι ξεκάθαρο αυτό – διότι ασφαλώς αφορά πρωτίστως και τη χώρα μας ως χώρα στάτους κβο- υπερασπίζουμε τους θεμελιώδεις κανόνες του παιχνιδιού, που περιβάλλουν αυτόν τον πυρήνα που λέμε της φιλελεύθερης διεθνούς τάξης απέναντι σε όσους επιθυμούν να την ανατρέψουν. Με πρώτο θύμα εκείνο που τους ενοχλεί περισσότερο, εκείνο που στυλώνει τα πόδια και πρόκειται για τη δημοκρατία μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σέρμπος.

«Πολλές φορές προτού φτάσουμε στην εξωτερική πολιτική κάποιων κρατών, από αναθεωρητικά έως ολοκληρωτικά χαρακτηριστικά, καλό είναι να ρίξουμε μια ματιά και τι συμβαίνει και στο εσωτερικό τους. Παρά τα όποια προβλήματα και τα ρήγματα, τις δικές μας ανοιχτές πληγές, νομίζω αντιλαμβάνονται ακόμα και οι λιγότεροι μυημένοι για το ποια ακριβώς είναι η κατάσταση εκεί και τι ακριβώς θέλει» σημείωσε ο κ. Σέρμπος και υπογράμμισε ότι η Ουκρανία είναι ένα σημείο καμπής, διότι «με βάση την έκβαση αυτού του πολέμου – και είναι η χρονιά που πολύ πιθανόν να κριθεί η έκβαση το 2023- θα σταλούν και μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση».

Αναφορικά με το πού βρίσκεται η χώρα μας σε σχέση με τις δυναμικές που διαμορφώνονται και τις αλλαγές που συντελούνται στο παγκόσμιο γεωπολιτικό γίγνεσθαι, ο κ. Σέρμπος εξέφρασε την άποψη ότι «για πρώτη φορά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου βλέπουμε την Ελλάδα μετρήσιμα και χειροπιαστά, να αναβαθμίζεται, να αναβαθμίζει τη θέση της, να λέμε ότι ξαναμπαίνει στο χάρτη και μάλιστα ξαναμπαίνει στον χάρτη με τις “ευλογίες” της ίδιας της Δύσης, των Ηνωμένων Πολιτειών σε μια συγκυρία που έχουμε μια εξαιρετικά ενάρετη, σύμπλεξη εθνικών και διατλαντικών συμφερόντων, το οποίο κάθε άλλο παρά εξαντλείται μόνο στην άμυνα». «Η Αλεξανδρούπολη πλέον αποτελεί ένα στρατηγικό λιμάνι για τη Δύση με ένα τριπλό αποτύπωμα ενεργειακό στο θέμα της ενεργειακής ασφάλειας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη χώρα μας, το εμπορικό και δίνει δυνατότητα διασυνδεσιμότητας της Ελλάδας με απομακρυσμένες γεωγραφικές ζώνες και με χώρες που πολλές φορές δεν καταλάβαιναν και πολλά από τα εθνικά μας θέματα και από τον φάκελο Τουρκία» συμπλήρωσε.

Ακόμα, ο κ. Σέρμπος σχημάτισε την γνώμη ότι μετά τη ρωσική εισβολή σιγά σιγά και η ινδοευρωπαϊκή συσχέτιση ισχύος μεταξύ των 27 δεν θα είναι η ίδια όπως παλιότερα, δηλαδή χώρες όπως η Πολωνία θα έχουν πρωταγωνιστικό πλέον ρόλο, ειδικά στα θέματα της ασφάλειας.

«Αυτό μας αφορά γιατί εδώ και πολλά χρόνια θέλαμε η Ευρώπη να μπει πιο δυνατά, να ενισχύσει το αποτύπωμα της άμυνας. Άρα έχουμε ενεργειακή ασφάλεια. Έχουμε μια σειρά επενδύσεων που είναι επενδύσεις που ήρθαν για να μείνουν. Άρα υπάρχουν μια σειρά από τομεακές πολιτικές, υψηλή τεχνολογία, συμπαραγωγές αργότερα που θα έχουν μετρήσιμα οφέλη στην ίδια τη μεσαία τάξη. Άρα εδώ έχεις μια σχέση που πάει να εξελιχθεί και έχεις κάθε λόγο να το πας μέχρι τέλους, να αποκτήσει στρατηγικά χαρακτηριστικά συνεχίζοντας η Ελλάδα, να παραμείνει ενεργητική, οικονομικά εύρωστη και επαναλαμβάνω αταλάντευτα αξιόπιστη, όπως υπήρξαμε σε αυτές τις κρίσιμες γεωπολιτικές στιγμές γιατί ωφελούμαστε και τα οφέλη πλέον είναι μετρήσιμα και χειροπιαστά. Πρέπει να βγούμε λίγο από τις κακοδαιμονίες και από τις εσφαλμένες αντιλήψεις, από τη νοοτροπία του παρελθόντος, αυτή τη λογική του αυτοηττημένου» είπε καταλήγοντας ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής.  

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More