Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα αδέσποτα ζώα στον δήμο Γιαννιτσών

Πρώην και ευκαιριακοί φιλόζωοι, που απέκτησαν ένα τετράποδο με ελαφρότητα σκέψεως και χωρίς επίγνωση των ευθυνών τους, απαλλάσσονται από τα βάρη της φροντίδας των συντρόφων τους.

Στο πλήθος των αδέσποτων προστίθενται και εκείνα που προέρχονται από τα μαντριά των κτηνοτρόφων και είναι περιττά για τους ιδιοκτήτες τους.

Αυτή είναι μια θλιβερή αλήθεια που ανέφερε ο Στάθης Φουντουκίδης, δήμαρχος Πέλλας, αναφερόμενος στα μέτρα που αναλαμβάνει ο δήμος για τον περιορισμό των αδέσποτων.

«Η εικόνα δεν είναι καλή, αν και η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, τα αδέσποτα είναι ένα πρόβλημα για τις τοπικές κοινωνίες, που δεν έχει εύκολη διαχείριση».

Η δημοτική αρχή προχωρά με θεσμικά και πρακτικά μέτρα. Πρώτον ο δήμος πρέπει να έχει ένα επιχειρησιακό σχέδιο, όπως υποχρεούται από τον νόμο, για την στείρωση, σίτιση και φροντίδα των αδέσποτων. Με καθυστέρηση ο νόμος αναμένεται να υλοποιηθεί.  

Δεύτερο, όπως σημειώνει ο κ. Φουντουκίδης, θα ξεκινήσει η ενημέρωση μέσω της ιστοσελίδας του δήμου για να ενημερώνονται όσοι επιθυμούν να υιοθετήσουν κάποιο τετράποδο, με στόχο της μείωση του πληθυσμού τους από τους δρόμους.

Ίσως το σημαντικότερο είναι το τρίτο και αφορά την δημιουργία ενός σύγχρονου καταφυγίου ζώων. Όπως παραδέχεται ο κ. Φουντουκίδης έως σήμερα λειτουργεί ένα καταφύγιο χωρίς άδεια και με κακές συνθήκες για τα ζώα, κάτι που παρουσίασε η ΕΡΤ με ρεπορτάζ στο παρελθόν. Κύριο πρόβλημα είναι τα ζώα των κτηνοτρόφων, τα οποία  εγκαταλείπονται στην τύχη τους και δεν μπορούν να τα συντηρήσουν, σύμφωνα με τον δήμαρχο. Σε αυτό το σημείο η ενημέρωση για το πως να διαχειρίζονται αυτά τα σκυλιά και να αποτρέπουν τον πολλαπλασιασμό τους θα είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουν οι κατά τόπους δημοτικές αρχές.   

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More