Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα αντλιοστάσια στην Κουλούρα στόχος για τους κλέφτες μετάλλων

Εγγυημένες “αποδόσεις”, εύκολος στόχος, μικρές έως ανύπαρκτες ποινικές συνέπειες, τεχνηέντως δημιουργηθείσα ανοχή σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες,  δημιουργούν το ευνοϊκό περιβάλλον για την καταλήστευση των μεταλλικών υλικών στα αντλιοστάσια, της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ  Νίκος Πιτσιακίδης, σε μια επιτόπια έρευνα στην Κουλούρα, διαπιστώνει πως η ασυδοσία των κυκλωμάτων καταστρέφει τους αγρότες και αυξάνει το κόστος παραγωγής.

Ο κ. Αγγελόπουλος, παραγωγός, αντιπρόεδρος στην τοπική κοινότητα Κουλούρας, εξηγεί πως το κέρδος μιας επιδρομής αποδίδει στους δράστες γύρω στα 300 με 400 ευρώ, αλλά η ζημία για τους αγρότες είναι ανυπολόγιστη.

Ένα πρόχειρος υπολογισμός ανεβάζει το κόστος σε πάνω από 70.000-80.800 ευρώ για ένα αντλιοστάσιο.

Το κόστος για την κατασκευή μιας πομόνας ανέρχεται στα 600.000 € και εξυπηρετεί πάνω από 160 αγρότες. Ο συγκεκριμένος θάλαμος άρδευσης, που έπεσε στα χέρια των ληστρικών ομάδων εξυπηρετεί γύρω στα 400 στρέμματα δενδροκαλλιέργειας, αναφέρει ο κ. Αγγελόπουλος.  

Το πρόβλημα θα καταστεί ανυπέρβλητο «σε δυο τρεις μήνες όταν δεν θα μπορούν να ποτιστούν τα χωράφια».

Η ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει τα ανταλλακτικά για να αποκαταστήσει τις ζημίες, που όμως εξελίσσεται σε φαύλο κύκλο, αφού μόλις αντικαταστήσουν τα κλεμμένα υλικά, τα κυκλώματα επανέρχονται και συνεχίζουν το ληστρικό τους έργο. Πρόκειται για φαινόμενο, που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με απλές ομάδες Security, τις οποίες σχεδιάζουν να προσλάβουν οι τοπικοί φορείς. Άλλωστε το επιπλέον κόστος θα βαρύνει τους καταναλωτές.  

Όπως λέει ο κ. Αγγελόπουλος, πρότινος υπάλληλος της ΔΕΗ, που επιχείρησε να ελέγξει την εγκατάσταση δέχθηκε επίθεση και κατέληξε στο νοσοκομείο.

Ανάλογα φαινόμενα κλοπών παρατηρούνται σε κάθε αγροτική περιοχή, ενώ είναι γνωστό το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης δράσεως των “γνωστών-αγνώστων” που κλέβουν τον χαλκό από τις σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις, θέτοντας κυρίως σε κίνδυνο τις ζωές εκατοντάδων ανθρώπων και προκαλώντας ένα δυσθεώρητο κόστος που καταβάλουν οι φορολογούμενοι.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More