Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα βραβεία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τόκιο (video)

Η 35η έκδοση του κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Τόκιο ολοκληρώθηκε με την ανακοίνωση των βραβείων, τα οποία παρουσιάζουμε συνοπτικά στο ακόλουθο βίντεο.*

Με χρηματικό έπαθλο σχεδόν 20.000 ευρώ, η ταινία «Τα τέρατα» που έκανε πρεμιέρα εκτός συναγωνισμού στο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, κερδίζει το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ του Τόκιο.

Το ψυχολογικό θρίλερ με πρωτότυπο τίτλο «As Bestas», σε σκηνοθεσία του Ισπανού Rodrigo Sorogoyen, κερδίζει συνολικά τρία -και τα σημαντικότερα- βραβεία στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τόκιο, συμπεριλαμβανομένου του Grand Prix, βραβείο καλύτερου σκηνοθέτη και Καλύτερου Ηθοποιού για τον Denis Menochet. Η ταινία παρακολουθεί τις ζωές ενός ζευγαριού γάλλων που μετακομίζει στην ύπαιθρο της Γαλικίας της Ισπανίας. Εκεί ξεκινάει μια επιχειρηματική δράση ενός βιολογικού αγροκτήματος, αντιστέκεται όμως στις συνήθειες των ντόπιων για εύκολο πλουτισμό με αποτέλεσμα να λαμβάνει ένα εχθρικό καλωσόρισμα από τους ντόπιους.

Μετά τις θριαμβευτικές νίκες του στη Βενετία ως καλύτερη ταινία και καλύτερου ηθοποιού στο Τμήμα Ορίζοντες, το σατιρικό δράμα του Ιρανού σκηνοθέτη Houman Seyedi με τίτλο «Παγκόσμιος Πόλεμος ΙΙΙ» κερδίζει το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ. Το χρηματικό έπαθλο ήταν περίπου 3.500 ευρώ.

Το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας πήρε η Aline Kuppenheim για το ρόλο της στο «1976» της Manuela Martelli, στην οποία υποδύεται μια γυναίκα που στεγάζει έναν άνδρα κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Pinochet της Χιλής.

Το βραβείο καλύτερης καλλιτεχνικής συνεισφοράς κέρδισε η ταινία από τη Σρι Λάνκα «Peacock Lament», σε σκηνοθεσία Sanjeewa Pushpakumara.

Μια από τις τρεις Ιαπωνικές ταινίες του διαγωνιστικού κερδίζει το βραβείο κοινού και αυτή δεν ήταν άλλη από το «By the Window» του Ρικίγια Ιμαϊζούμι. Η ταινία καταπιάνεται με την ιστορία ενός άνδρα που έρχεται αντιμέτωπος με τα μυστικά της συζύγου του.

Στον τμήμα ταλέντων του Ασιατικού κινηματογράφου, το βραβείο καλύτερης ταινίας πήγε στο «Butterflies Live Only One Day», σε σκηνοθεσία του Ιρανού σκηνοθέτη Mohammadreza Vatandoust, ο οποίος μάλιστα βρέθηκε εκεί και παρέλαβε αυτοπροσώπως το βραβείο.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τόκιο διεξήχθη στις 24 Οκτωβρίου έως τις 2 Νοεμβρίου σε κινηματογράφους των περιοχών Ginza, Hibiya, Marunouchi και Yurakucho.

Το βραβείο συνολικής καριέρας αποτέλεσε και την πιο συγκινητική στιγμή της οργάνωσης. Ο πρόεδρος του Tokyo International Film Festival Ando Hiroyasu και ο παραγωγός από το Ηνωμένο Βασιλείο Stephen Woolley απένειμαν το βραβείο στη σεναριογράφο – διορθώτρια σεναρίων Teruyo Nogami, η οποία είχε συνεργαστεί και με τον Akira Kurosawa στις περισσότερες ταινίες του. Ο παραγωγός μάλιστα πρόσφατα ολοκλήρωσε και το remake της ταινίας του Ιάπωνα σκηνοθέτη με τίτλο «Ikiru». Το κοινό του φεστιβάλ είχε τη δυνατότητα να το απολαύσει στις μεγάλες οθόνες στην τελετή λήξης.

Εντύπωση όμως προκάλεσε ότι το βραβείο της Amazon Prime δεν δόθηκε σε κανέναν δημιουργό μικρού μήκους καθώς, όπως ανέφεραν, καμία από τις ταινίες δεν είχε πραγματική σύνδεση με την αληθινή ζωή.

Γιώργος Κωτσάκος παρακολούθησε το Φεστιβάλ του Τόκιο και μας παραχώρησε αποκλειστικά οπτικό υλικό από το προσωπικό του Αρχείο.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More