Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων τμημάτων μαιευτικής Π.Ε.

Εγκλωβισμένοι μεταξύ των νόμων οι απόφοιτοι των τμημάτων μαιευτικής Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, ζητούν να τους δοθεί η δυνατότητα να εργάζονται  στα δημόσια νοσοκομεία.

Όπως εξηγεί η Βασιλική Ιωακείμ, 3ετής φοιτήτρια της μαιευτικής στο πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας, στις προκηρύξεις ΑΣΕΠ του υπουργείου υγείας δεν προβλέπονται θέσεις πανεπιστημιακής Εκπαιδεύσεως.

Το πρόβλημα προέκυψε μετά την ψήφιση του νόμου 46/10 του 2019, που εξίσωνε τα ΤΕΙ με τα ΑΕΙ, ακριβώς ένα μήνα πριν τις εκλογές, καθώς δεν υπήρξε ανάλογη πρόβλεψη για το πως θα μπορούσαν να ενταχθούν οι νέοι απόφοιτοι σε δημόσιες δομές.

Από το 2020 έως σήμερα 167 φοιτητές έχουν αποφοιτήσει από τις πανεπιστημιακές σχολές νοσηλευτικής, οι οποίοι αναμένουν από την πολιτεία να ρυθμίσει τις προοπτικές απασχόλησης τους στα νοσοκομεία.

Η μόνη απάντηση μέχρι στιγμής ήρθε από το υπουργείο εσωτερικών. «Πρέπει να γίνει αλλαγή στα οργανογράμματα των νοσοκομείων και τροποποίηση προσοντολογίου στον ΑΣΕΠ».

Σύμφωνα με τον νόμο για να προκηρυχθούν θέσεις πρέπει να προβλέπονται στα οργανογράμματα των νοσοκομείων, προκειμένου να καταγράφονται οι ελλείψεις, λόγω αποχωρήσεων, συνταξιοδοτήσεων κλπ. Ωστόσο, ο νόμος ψηφίστηκε, αλλά ουδείς φρόντισε για την τροποποίηση των οργανογραμμάτων, τα οποία για τους γνωρίζοντες είναι μια επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία, όπου επεμβαίνουν σύλλογοι, συνδικαλιστές και καθυστερούν τις εξελίξεις.

Έτσι, το σύστημα συνεχίζει να λειτουργεί με τους παλιούς νόμους, που δεν προέβλεπαν την πρόσληψη αποφοίτων μαιών Πανεπιστημιακής Εκπαιδεύσεως.

Η Νικολέτα Χατζηπαναγιωτίδου, πρόεδρος Δ.Σ. φοιτητικού συλλόγου μαιευτικής Πτολεμαϊδας αναφέρει πως οι μόνες προοπτικές για τους αποφοίτους είναι οι ιδιωτικές δομές υγείας, που δεν καθορίζουν τις προσλήψεις τους βάση του γράμματος του νόμου και μπορούν να κινούνται ελεύθερα, βάση των προσόντων ενός υποψηφίου εργαζομένου.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More