Τρίτη, 11 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα «οργισμένα» Βαλκάνια: Ο αυτόκλητος Ράμα, οι ανατροπές στη Β. Μακεδονία, τα αδιέξοδα της περιοχής

Η αναζήτηση των πραγματικών λόγων της επίσκεψης και ομιλίας του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα στην Αθήνα, καθώς και η ανάλυση της γενικότερης κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι ελληνοαλβανικές σχέσεις είναι θέματα που εξετάζονται στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» (Α’ Πρόγραμμα, Σάββατα και Κυριακές 12.00-13.00) .

Παρουσιάζονται, επίσης, και αναλύονται οι πολιτικές ανατροπές που επήλθαν στην Β. Μακεδονία μετά τα αποτελέσματα των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών και την κατά κράτος επικράτηση ξανά του VMRO και εκτιμώνται οι επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν για τις εξωτερικές σχέσεις της γείτονος χώρας με την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, καθώς και την ενταξιακή προοπτική της στην ΕΕ.

Γίνεται, ακόμη, μια γενικότερη θέαση των εκτός ΕΕ βαλκανικών κρατών και η οποία δεν είναι ενθαρρυντική. Πουθενά η πολιτική, οικονομική, κοινωνική, αλλά και δημογραφική κατάσταση δεν είναι καλή, οι δε ευρωπαϊκές προοπτικές αυτών των χωρών παραμένουν ασαφείς, κάτι που λειτουργεί αποσταθεροποιητικά. Προβληματικά είναι τα δεδομένα ακόμη και για κράτη της περιοχής που ανήκουν πλέον από χρόνια στην Ένωση, όπως π.χ. η Βουλγαρία που παρουσιάζει πρωτοφανή πολιτική αστάθεια.

Καλεσμένος για τη συζήτηση των προαναφερόμενων ήταν ο κ. Ιωάννης Αρμακόλας, Αν. Καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής της ΝΑ Ευρώπης στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και κύριος ερευνητής αυτών των θεμάτων στο ΕΛΙΑΜΕΠ.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More