Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα 100 χρόνια οργανωμένου Ελληνισμού στο Παρίσι γιορτάζει η Ελληνική Κοινότητα

Πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου τα εγκαίνια της έκθεσης «Ώσμωση – Έλληνες Καλλιτέχνες στο Παρίσι», που διοργανώνει η Ελληνική Κοινότητα Παρισιού και περιχώρων στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων οργανωμένου ελληνισμού στην γαλλική πρωτεύουσα. Η έκθεση αποτελείται από έργα Ελλήνων ή Ελληνικής καταγωγής καλλιτεχνών που έζησαν στο Παρίσι και αποτελούν μέρος της συλλογής Δημήτρη Φατούρου και  Άννας ντε Αλμπουκέρκ

Με αφορμή την έκθεση, φιλοξενήθηκε στη “Φωνή της Ελλάδας“, το ραδιόφωνο της ΕΡΤ για τον Απόδημο Ελληνισμό, σήμερα Δευτέρα 9 Οκτωβρίου, η πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Παρισιού και περιχώρων κα. Σέτα Θεοδωρίδου που ξετύλιξε το νήμα της ιστορίας των Ελλήνων του Παρισιού και παράλληλα αναφέρθηκε στη μακρά ιστορία και δράση της Ελληνικής Κοινότητας. “Η Ελληνική Κοινότητα Παρισιού και περιχώρων ανέλαβε, από την ίδρυσή της να φέρνει σε επαφή τους Έλληνες που ζουν στο Παρίσι και τη γύρω περιοχή, να προωθεί, με κάθε τρόπο την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό σε όλες τις μορφές και τις εκφάνσεις του και να διαιωνίζει τους στενούς δεσμούς, ιστορικούς, συναισθηματικούς και πολιτιστικούς, μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας” είπε χαρακτηριστικά και παράλληλα μίλησε για την παρούσα έκθεση τονίζοντας ότι πρόκειται για 88 σημαντικά έργα Ελλήνων καλλιτεχνών που έζησαν και δημιούργησαν στο Παρίσι τον 19ο και 20ο αιώνα, από τη συλλογή των Δημήτρη Φατούρου και Άννα Αλμπουκέρκ, τους οποίους ευχαρίστησε για την προσφορά τους και την συνεργασία τους. Τόνισε μάλιστα το γεγονός, ότι η ξενάγηση από τον ίδιο τον κ. Φατούρο στην έκθεση είναι ξεχωριστή εμπειρία για τον επισκέπτη.

Είμαι ενθουσιασμένη από την προσέλευση του κόσμου. Από την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα Δευτέρα, το “Ελληνικό σπίτι” όπου στεγάζεται η έκθεση είναι γεμάτο από Έλληνες και Γάλλους που έρχονται να δουν από κοντά τα ξεχωριστά αυτά έργα” τόνισε η κα. Θεοδωρίδου και παράλληλα ανέφερε πως τέτοιου είδους πολιτιστικές εκδηλώσεις συμβάλλουν στη σύσφιγξη των σχέσεων των δύο χωρών.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα καλλιτεχνών του 19ου και 20ού αιώνα. Ανάμεσά τους οι Δημήτριος Γαλάνης, Μάνια Μαύρου, Γεώργιος Γουναρόπουλος, Τεν Φλωριάς, Σελέστ Πολυχρονιάδη, Mayo, Θάνος Τσίγκος, Τάσσος, Μάριος Πράσινος, Κωνσταντίνος Ανδρέου, Άλκης Πιερράκος, Nonda, Ντίκος Βυζάντιος, Πάρις Πρέκας, Κωνσταντίνος Ξενάκης, Ζωρζ Μουστακί, Σαράντης Καραβούζης, Παύλος Σάμιος, Πάβλος Χαμπίδης και άλλοι. 

Η έκθεση  θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Νοεμβρίου και τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Γαλλία. Η Ώσμωση συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο στα ελληνικά και γαλλικά, τα έσοδα από την πώληση του οποίου θα διατεθούν για την ανακαίνιση της πρόσοψης του Σπιτιού της Ελλάδος στο Παρίσι, το οποίο, όπως τόνισε η κα. Θεοδωρίδου, χρήζει ανακαίνισης. “Πρόκειται για ένα “κόσμημα” στο 16ο διαμέρισμα του Παρισιού, το οποίο επειδή ανήκει στο ελληνικό κράτος, μπορεί να ανακαινιστεί μόνο από το ελληνικό κράτος. Αυτή τη στιγμή χρειάζονται τουλάχιστον 300.000 ευρώ μόνο για την ανακαίνιση της πρόσοψης. Ευτυχώς η κοινότητα φροντίζει το εσωτερικό, πολλά χρόνια τώρα, συντηρεί εσωτερικά τον χώρο.. Σε αυτό το σπίτι στεγάζονται όλες οι δράσεις της ελληνικής κοινότητας, τα τμήματα ελληνικής γλώσσας ενηλίκων, τα θεατρικά τμήματα, όλοι οι ελληνικοί σύλλογοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Ελληνικό σπίτι. Προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε χρήματα για μια σωστή ανακαίνιση. Η τελευταία έγινε πριν 30 χρόνια, οπότε είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε άμεσα και καλούμε και άλλα ιδρύματα να βοηθήσουν” είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Παρισιού και περιχώρων.

Ακούστε τη συνέντευξη της κας. Θεοδωρίδου εδώ

Πηγή: Φωνή της Ελλάδας

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More