Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τζο Μπάιντεν: Να επιτρέψουν όλες οι πλευρές την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα – Δεύτερη αυτοκινητοπομπή αναμένει στη Ράφα

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί να εξασφαλίσουν ότι οι πολίτες στη Γάζα θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στα τρόφιμα, το νερό, την ιατρική περίθαλψη και άλλες μορφές βοήθειας. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλες τις πλευρές για να διατηρήσουμε σε λειτουργία το συνοριακό πέρασμα της Ράφας», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν εκφράζοντας ευχαριστίες στον ΟΗΕ, την Αίγυπτο κι το ισραήλ για τη διέλευση της πρώτης αυτοκινητοπομπής με ανθρωπιστική βοήθεια από τις 7 Οκτωβρίου.

“Ήμουν σαφής ήδη από την αρχή της κρίσης αυτής, τόσο στις επίσημες δηλώσεις μου όσο και στις κατ΄ιδίαν συνομιλίες: η ανθρωπιστική βοήθεια είναι μια καθοριστικής σημασίας και επείγουσα ανάγκη και η μεταφορά της πρέπει να συνεχιστεί”, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Είπε επίσης ότι η Ουάσινγκτον συνεργάζεται με το Ισραήλ και την Αίγυπτο για να “διευκολύνει τη δυνατότητα των Αμερικανών πολιτών να βγουν με ασφάλεια από τη Γάζα μέσω της Αιγύπτου.

Τα φορτηγά μετέφεραν 44.000 μπουκάλια πόσιμου νερού — αρκετά για 22.000 άτομα για μια μέρα, ανέφερε. «Αυτό το πρώτο, περιορισμένο νερό θα σώσει ζωές, αλλά οι ανάγκες είναι άμεσες και τεράστιες», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, Κάθριν Ράσελ.

Περισσότερα από 200 φορτηγά που μεταφέρουν 3.000 τόνους βοήθειας περιμένουν εδώ και μέρες κοντά στη Ράφα. 

Ο ΟΗΕ ελπίζει ότι μια δεύτερη αυτοκινητοπομπή φορτηγών θα περάσει στη Γάζα την Κυριακή βάσει ενός μηχανισμού επιθεώρησης της βοήθειας που θα επιτρέψει να αυξηθούν οι παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας έως την επόμενη εβδομάδα.

Εν μέσω διακοπής ρεύματος πέντε νοσοκομεία στη Γάζα έχουν σταματήσει να λειτουργούν λόγω ελλείψεων καυσίμων και ζημιών από βομβαρδισμούς, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 100 φορτηγά καθημερινά χρειάζονται για την κάλυψη βασικών αναγκών στη Γάζα, όπου το Ισραήλ έχει επιβάλει «ολική πολιορκία» καθώς βομβαρδίζει τον θύλακα σε αντίποινα για την εισβολή μαχητών της Χαμάς.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More