Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τι λένε οι σεισμολόγοι για τις δύο σεισμικές δονήσεις στη Σάμο (video)

Προβληματισμό προκαλεί η σεισμική δραστηριότητα στη Σάμο, μετά τη δόνηση των 4,7 βαθμών το απόγευμα και το διπλό σεισμό το μεσημέρι.

“Είναι μια σεισμική ακολουθία η οποία θέλει ιδιαίτερη προσοχή βεβαίως, ακολούθησε ενεργοποίηση όλων των δομών για την αντιμετώπιση σεισμικού κινδύνου” δήλωσε στην ΕΡΤ ο σεισμολόγος και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.

Η πρώτη δόνηση 4.7 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου, σημειώθηκε στις 12:56 με επίκεντρο 15 χλμ Νοτιοδυτικά του Πυθαγόρειου της Σάμου και εστιακό βάθος 13,5 χλμ. Ο δεύτερος σεισμός που σημειώθηκε στις 13:10, είχε μέγεθος 5,2 Ρίχτερ, εστιακό βάθος 12,8 χλμ και επίκεντρο 17 χλμ Νοτιοδυτικά του Πυθαγόρειου της Σάμου.

“Η περιοχή είναι αρκετά ενεργή ωστόσο, δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με τους σεισμούς του 20” επεσήμανε ο Βασίλης Καραστάθης, Αναπληρωτής Δ/ντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Οι δύο αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις που έγιναν με ένα διάστημα ολίγων λεπτών δημιούργησαν μια προσωρινή ανησυχία στους κατοίκους της Σάμου.

“Ταρακουνήθηκε η γη, είχε μικρή διάρκεια ο πρώτος, μεγαλύτερη ο δεύτερος, αλλά καμία ανησυχία”. “Εγώ δεν τον πήρα είδηση, ήμουν με τα εγγόνια μου στη θάλασσα μια χαρά” δήλωσαν κάτοικοι.

Αισθητοί έγιναν οι δύο σεισμοί στα τουρκικά παράλια, προκαλώντας αναστάτωση σε Σμύρνη και Αϊδίνι. Η σεισμική ακολουθία ξύπνησε μνήμες στους κατοίκους από το σεισμό του Οκτωβρίου 2020, που άφησε πίσω του δεκάδες νεκρούς.

Ρεπορτάζ: Χάρης Ζαβουδάκης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More