Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τι πρέπει να προσέξουν οι οδηγοί πριν την έξοδο των Χριστουγέννων

Την περίοδο των Χριστουγέννων ο περισσότερος κόσμος προτιμά να κάνει μια εξόρμηση με το αυτοκίνητο, μονοήμερη ή πολυήμερη, ωστόσο οι οδηγοί θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους, φροντίζοντας κατάλληλα το όχημά τους.

Συμβουλές για το σωστό έλεγχο του αυτοκινήτου έδωσε, μέσω της εκπομπής «Περίμετρος» της ΕΡΤ3, ο Χρήστος Καλαμαράς, πρόεδρος εκπαιδευτών υποψηφίων οδηγών αυτοκινήτων.

«Όπως εμείς οι άνθρωποι λαμβάνουμε μέτρα προστασίας με την αλλαγή του καιρού, έτσι επηρεάζεται και το αυτοκίνητο αρνητικά όταν κινείται υπό δυσμενείς συνθήκες. Γι’ αυτό θα πρέπει να κάνουμε κάποιους υποχρεωτικούς ελέγχους για να αισθανόμαστε πιο ασφαλείς. Ξεκινάμε από τα λάστιχα για να δούμε αν υπάρχει πιθανή φθορά, να δούμε αν έχουμε χειμερινά λάστιχα, πρέπει να δούμε τη μπαταρία, να ελέγξουμε τα φώτα μας, τους υαλοκαθαριστήρες. Άλλο πολύ σημαντικό είναι οι αναρτήσεις, το λάδι στο σασμάν στο κιβώτιο ταχυτήτων και στον κινητήρα, το αντιψυκτικό που πρέπει να υπάρχει για το παρμπρίζ και το νερό του ψυγείου. Σε όσα αναφέρθηκα μπορούμε να τα δούμε και μόνοι μας.

Επίσης βοηθητικά που πρέπει να έχουμε μαζί μας είναι οι χιονοκουβέρτες και οι αλυσίδες, ξύστρα του πάγου, φακός και σφυρίχτρα, ρεζέρβα, ένα σχοινί ρυμούλκησης, έναν ανταλλακτικό φορτιστή, καλώδια για τη μπαταρία, το τρίγωνο κινδύνου και ένα γιλέκο φωσφοριζέ, καθώς και κουτί πρώτων βοηθειών, ζεστά ρούχα και μια κουβέρτα fleece σε περίπτωση που σβήσει το αυτοκίνητο. Μην ξεχάσουμε να έχουμε το ρεζερβουάρ γεμάτο. Τέλος κάτι σημαντικό όταν ταξιδεύουμε. Όλοι μας έχουμε δει ότι υπάρχουν λιμνάζοντα νερά. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για να προκληθεί υδρολίσθηση, ένα δύσκολο φαινόμενο που μπορεί να προκαλέσει εκτροπή του αυτοκινήτου, επίσης όμως να προσέχουμε και τις λακούβες με νερό», όπως ανέφερε.

Ρεπορτάζ: Πέγκη Μπρούσαλη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More