Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τι προβλέπει η νέα νομοθετική ρύθμιση για το “μπλόκο” στο κόμμα Κασιδιάρη – Ο Π. Λαζαράτος απαντά στην ΕΡΤ

Μέσω ρύθμισης που κατατέθηκε στο Κοινοβούλιο, αναβαθμίζεται το νομοθετικό πλαίσιο, με στόχο να αποσοβηθεί κάθε σενάριο ο Ηλίας Κασιδιάρης να κατέβει στις εκλογές, «κρυπτόμενος» πίσω από παρένθετα πρόσωπα. Με αυτή την προωθούμενη ρύθμιση, «περνά» ουσιαστικά το «βάρος» της απόφασης στην Ολομέλεια του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου και όχι στην πενταμελή σύνθεση του επονομομαζόμενου εκλογικού Τμήματος.

Ο δικηγόρος και καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών, Πάνος Λαζαράτος, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι στην πρώτη τροπολογία δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ατέλεια, αλλά υπήρχε μια ανασφάλεια δικαίου. “Ήταν αρκετά περίπλοκη η ρύθμιση αλλά σαφής αρκετά και συνταγματική. Τα βασικά στοιχεία αυτής της ρύθμισης ήταν ότι γίνεται επί τη βάσει του άρθρου 29 παράγραφος 1 του Συντάγματος, το οποίο έλεγε ότι κάθε κόμμα πρέπει να ικανοποιεί την δημοκρατική αρχή. Δεν υπήρχε νόμος που να το εξειδικεύει. Χρειαζόταν ο νόμος και αυτός είναι ένας νόμος που κατ αρχήν λέει αυτό το πράγμα“.

Υπάρχει ένα δεύτερο μεγάλο ζήτημα ότι ο κύριος Κασιδιάρης δεν έχει καταδικαστεί αμετάκλητα, αλλά έχει καταδικαστεί μόνο πρωτόδικα. Και εκεί η ρύθμιση είναι σαφής αν και περίπλοκη. Λέει ότι για να είναι ένα κόμμα εναντίον της δημοκρατίας είναι αναγκαία συνθήκη να έχει καταδικαστεί πρωτόδικα” πρόσθεσε ο κ. Λαζαράτος.

Παράλληλα εξήγησε ότι “η αλλαγή του να γίνεται από πενταμελής δεκαμελής δεν αφορά την ουσία της ρυθμίσεως αλλά τις μεγαλύτερες εγγυήσεις διαδικαστικές που δίνουν οι περισσότεροι δικαστές έναντι των λιγότερων. Αυτό είναι σαφές. Δεν δημιουργεί πολύ περισσότερα ή λιγότερα προβλήματα. Γενικά οι κάπως μεγαλύτερες συνθέσεις εγγυούνται μεγαλύτερη σοβαρότητα και μεγαλύτερη ασφάλεια. Γνωρίζουμε όλοι ότι και στο Συμβούλιο της Επικρατείας ξεκινάει από πενταμελής, επταμελής, ολομέλειες, αντίστοιχα και στον Άρειο Πάγο. Όσο μεγαλύτερη η σύνθεση τόσο μεγαλύτερη εγγύηση καλύτερης αποφάσεως και τόσο πολύ διασφαλίζεται έναντι τυχόν παραπόνων ή ακόμα και ενδίκων μέσων“.

Εξάλλου σημείωσε ότι κάθε νόμος όσο και να πάει να θεραπεύσει κάτι συγκεκριμένο πρέπει να έχει και κάποιες αφηρημένες εγγυήσεις. “Τι θέλησε ο νομοθέτης; Ήθελε να υπάρχει και ένα αντικειμενικό γεγονός. Γι αυτό και θέλει ως αναγκαία προϋπόθεση ένας βουλευτής να έχει καταδικαστεί έστω πρωτόδικα. Εδώ, πιστέψτε με, είναι και μια μάχη εντυπώσεων. Αν θέλει να βγάλει όλους από το πρόβλημα ο κ. Κασιδιάρης αποσύρεται τελείως, αλλά βλέπετε, επιμένει προκειμένου αυτό το θέμα να υπάρχει μια αναβάθμισή του και αγωνία αν θέλετε στις 5 Μαΐου για το ποια θα είναι η κρίση των δικαστών“.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More