Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τουρκία: Άρχισε στην Εθνοσυνέλευση η συζήτηση για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Άρχισε στην αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης η συζήτηση επί του σχεδίου νόμου για έγκριση της προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Έπειτα από ένα και πλέον έτος τουρκικών αντιρρήσεων, το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στη Συμμαχία κατατέθηκε στο Κοινοβούλιο από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 23 Οκτωβρίου.

Η έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έχει καθυστερήσει πολλούς μήνες εξαιτίας της απαίτηση της Τουρκίας να σταματήσει η δράση οργανώσεων Κούρδων και Τούρκων πολιτικών προσφύγων στη Σουηδία και την άρση του εμπάργκο στις πωλήσεις σουηδικού αμυντικού υλικού. Ωστόσο το θέμα στη συνέχεια συνδέθηκε με την έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο της πώλησης στην Τουρκία μαχητικών αεροσκαφών και κιτ εκσυγχρονισμού των F16.

Μετά την έγκριση σε επίπεδο επιτροπής, στο σχέδιο νόμου θα παραπεμφθεί στην Ολομέλεια προς τελική ψήφιση. Ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό την ηγεσία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν ελέγχει 323 κοινοβουλευτικές έδρες -αρκετά περισσότερες από την απαιτούμενη απλή πλειοψηφία σε σύνολο 600 βουλευτών.

Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Νουμάν Κουρτουλμούς, κατά την επικοινωνία που είχε χτες με τον πρόεδρο του σουηδικού Κοινοβουλίου, Αντρέας Νόρλεν τόνισε ότι υπέγραψε το σχετικό διάταγμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αμέσως μόλις έφτασε σε αυτόν και το έστειλε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, εκφράζοντας την ελπίδα να ολοκληρωθεί η διαδικασία το συντομότερο δυνατόν. Σημείωσε, ωστόσο, ότι την τελική απόφαση θα λάβουν με την ελεύθερη βούλησή τους οι βουλευτές.

Ανταπόκριση – Κωνσταντινούπολη: Γιάννης Μανδαλίδης | ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More