Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τουρκία: Το ιρακινό πετρέλαιο και ο ανταγωνισμός με την Τεχεράνη – Τι υποστηρίζει για τη διακοπή του αγωγού από το Κιρκούκ στα Άδανα

Οι τουρκικές αρχές δείχνουν με το δάχτυλο το Ιράν επειδή άσκησε πίεση στην ιρακινή κυβέρνηση να διακόψει την επανάληψη της εξαγωγής ιρακινού πετρελαίου που παράγεται στην επαρχία Κιρκούκ μέσω του αγωγού που συνδέει το λιμάνι Τσεϊχάν στην επαρχία Άδανα, στη νότια Τουρκία.

Η Άγκυρα προσπαθεί να αποφύγει την ευθύνη για τη διακοπή των εξαγωγών μέσω του αγωγού Κιρκούκ-Τσεϊχάν, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε μετά την απόφαση του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου να της επιβάλει πρόστιμο 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για εξαγωγή πετρελαίου από το Ιρακινό Κουρδιστάν χωρίς την έγκριση της Βαγδάτης.

Η κατηγορία του κατά του Ιράν αποκαλύπτει την είσοδο της Άγκυρας σε έναν ευρύτερο αγώνα κατά της Τεχεράνης για επιρροή στο εσωτερικό του Ιράκ, ο οποίος δεν αποκλείει περιοχές στο νότο της χώρας, την κύρια πατρίδα των Σιιτών του Ιράκ, όπου οι Ιρανοί απολαμβάνουν ευρεία επιρροή, με την υποστήριξη των Σιιτών πολιτικών και ένοπλων παρατάξεις.

Η Τουρκία ελπίζει να αποκτήσει πρόσβαση σε εκείνες τις περιοχές που διαθέτουν τις κύριες πηγές ιρακινού πετρελαίου μέσω της πύλης ανάπτυξης, όπως φαίνεται από τις κινήσεις του Τούρκου πρέσβη και των Τούρκων επιχειρηματιών στις νότιες επαρχίες του Ιράκ.

Ο επικεφαλής του Ερευνητικού Κέντρου Ενεργειακής Πολιτικής και Στρατηγικής της Τουρκίας, Ozkuhan Akiner, κατηγόρησε το Ιράν ότι παρεμπόδισε την επανεκκίνηση του αγωγού Κιρκούκ-Τσεϊχάν σε μια προσπάθεια να μεταφέρει πετρέλαιο από το βόρειο Ιράκ με τάνκερ στους σταθμούς και τα διυλιστήρια του, επιβεβαιώνοντας την προθυμία της Άγκυρας για επανεξαγωγή Ιρακινό αργό πετρέλαιο μέσω του αγωγού Κιρκούκ-Τσεϊχάν.

Η κατηγορία αυτή συνοδεύτηκε από την ανακοίνωση ότι αξιωματούχοι του ιρακινού πετρελαίου της κυβέρνησης συναντήθηκαν για πρώτη φορά με εκπροσώπους του Συνδέσμου Βιομηχανίας Πετρελαίου του Κουρδιστάν, Epicor, για να συζητήσουν την επανέναρξη των εξαγωγών μέσω της γραμμής Κιρκούκ-Τσεϊχάν.

Η Τουρκία σταμάτησε να εξάγει πετρέλαιο από το βόρειο Ιράκ μέσω της επικράτειάς της τον Μάρτιο, επικαλούμενη τεχνικά εμπόδια που προέκυψαν από τον σεισμό που έπληξε τις περιοχές της νωρίτερα φέτος. Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας δήλωσε τον Οκτώβριο ότι ο αγωγός ήταν έτοιμος για εξαγωγή, αλλά ανώτεροι ιρακινοί αξιωματούχοι πετρελαίου δήλωσαν ότι οι ιρακινές αρχές δεν είχαν λάβει επίσημη ειδοποίηση από την Τουρκία ότι ο αγωγός ήταν έτοιμος.

Ο Ακινέρ είπε κατά τη διάρκεια μιας εκπομπής που μεταδόθηκε στο ιρακινό κουρδικό Rudaw TV: “Τα πολιτικά ζητήματα επηρεάζουν τις οικονομικές αποφάσεις και μέχρι στιγμής το Ιράκ δεν έχει ξεκάθαρη θέση για την επανέναρξη των εξαγωγών πετρελαίου από την περιοχή του Κουρδιστάν, ενώ η Τουρκία είναι έτοιμη για αυτό”.

Το Ιράν θέλει την Τουρκία να απομακρυνθεί από τη διαδρομή του πετρελαίου

Σχετικά με τον πιθανό ρόλο του Ιράν στη διακοπή της επανεκκίνησης του αγωγού, ο Τούρκος εμπειρογνώμονας στον τομέα της ενέργειας είπε: «Το συμφέρον του Ιράν είναι να μην  εξάγεται το πετρέλαιο της περιοχής του Κουρδιστάν στο εξωτερικό μέσω Τουρκίας». Εργάζεται εδώ και πολύ καιρό για να το μεταφέρει με τάνκερ στα διυλιστήρια και τους σταθμούς της»…«Η περιφερειακή κυβέρνηση έχει κάνει εκτεταμένες επενδύσεις, αλλά το Ιράν θέλει να πάρει πετρέλαιο και δεν θέλει η περιοχή να γίνει μάρτυρας στις επενδύσεις».

Ο Ακινέρ χαρακτήρισε την αναζήτηση εναλλακτικής λύσης στην Τουρκία για την εξαγωγή ιρακινού πετρελαίου ως «συνωμοσία», πιστεύοντας ότι «ο μόνος χωρίς προβλήματα τρόπος εξαγωγής ιρακινού πετρελαίου είναι το λιμάνι του Τσεϊχάν», προειδοποιώντας ότι η εξαγωγή μέσω Λιβάνου, Συρίας ή Ιορδανίας εγκυμονεί υψηλούς κινδύνους λόγω της έλλειψης ασφάλειας που προκαλείται από τις εντάσεις στην περιοχή.

Τα λόγια του επικεφαλής του Τουρκικού Κέντρου Ερευνών επιβεβαιώνουν τα όσα συζητούνται στους πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους του Ιράκ για την ύπαρξη των φιλοδοξιών της Τουρκίας για το ιρακινό πετρέλαιο, αλλά και οι κατηγορίες που πλανώνται  κατά του Ιράν δεν είναι επίσης χωρίς βάση  ότι η Τεχεράνη χρησιμοποιεί τους ιρακινούς  συμμάχους της στο Ιράκ  για την κλοπή και το λαθρεμπόριο πετρελαίου και των παραγώγων αυτού.

Τον Απρίλιο, ένας Ιρανός αξιωματούχος αποκάλυψε κατά λάθος τον όγκο των προϊόντων πετρελαίου που μεταφέρονταν καθημερινά λαθραία από το Ιράκ στη χώρα του. Ο Muhammad Heydari, ένας τοπικός αξιωματούχος από την πόλη Qasr Shirin στη δυτική επαρχία Kermanshah του Ιράν, μιλούσε στο πρακτορείο Fars του Ιράν εκείνη την εποχή για εμπορική δραστηριότητα στα συνοριακά περάσματα μεταξύ της χώρας του και του Ιράκ, όταν ανέφερε αδιάφορα την είσοδο περισσότερων από 300 φορτηγών φορτωμένα με καύσιμα από την περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν προς το Ιράν καθημερινά.

Το σοκ επιδεινώθηκε από τον τεράστιο αριθμό, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των λαθραίων παραγώγων δεν παράγονται στο Ιράκ, αλλά εισάγονται από το εξωτερικό, με μερικά από τα έσοδα από την πώληση αργού πετρελαίου. Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία φιλοδοξεί να αποκτήσει ένα μερίδιο του ιρακινού πετρελαϊκού πλούτου, το οποίο αποκτά στην πραγματικότητα εξάγοντας πετρέλαιο από το Ιρακινό Κουρδιστάν μέσω της γραμμής Κιρκούκ-Τσεϊχάν εκτός της εξουσίας της κυβερνητικής εταιρείας SOMO, η οποία είναι νόμιμα εξουσιοδοτημένη να εξάγει ιρακινό πετρέλαιο.

Η Τουρκία επεμβαίνει «νόμιμα» στο Κιρκούκ

Αυτό δεν εμπόδισε την Τουρκία να εισέλθει ως σοβαρός διεκδικητής επιρροής στο πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία του Κιρκούκ, εκμεταλλευόμενη την έντονη σύγκρουση εντός του κυβερνείου μεταξύ πολλών εθνοτικών και εθνικών συνιστωσών, συμπεριλαμβανομένης της κουρδικής συνιστώσας, η οποία απαιτεί την προσάρτηση της επαρχίας στην  περιφέρεια της και την Τουρκμενική συνιστώσα, στην οποία η Άγκυρα προσπαθεί να ασκήσει κηδεμονία με στόχο να τη χρησιμοποιήσει για να έχει έρεισμα  στο Κιρκούκ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν διστάζει να παρέμβει σε αυτή την εσωτερική ιρακινή σύγκρουση, ισχυριζόμενος ότι η χώρα του έχει ιστορικά δικαιώματα στις ιρακινές περιοχές. Νωρίτερα, απευθύνθηκε στον ηγέτη των Κούρδων του Ιράκ Masoud Barzani, λέγοντας: «Από πού έχετε το δικαίωμα να πείτε ότι το Κιρκούκ είναι δικό σας;» «Έχετε ιστορία στο Κιρκούκ; Τι κάνετε εκεί όταν γνωρίζετε πολύ καλά ποιος αξίζει περισσότερο το Κιρκούκ».

 Μακριά από τις περιοχές του βόρειου Ιράκ κοντά στα σύνορά του, οι φιλοδοξίες της Τουρκίας να ανταγωνιστεί για επιρροή στο Ιράκ επεκτείνονται στις νότιες περιοχές της χώρας, όπου η ιρανική επιρροή συγκεντρώνεται για θρησκευτικούς λόγους. Η Άγκυρα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την έλλειψη ανάπτυξης σε αυτές τις περιοχές, η οποία έχει γίνει λαϊκό αίτημα και σύνθημα που εγείρεται στις μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις που έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: Defenseromania.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More