Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 Το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε την αξίωση ασυλίας της τουρκικής τράπεζας Halkbank

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε την Τετάρτη τον ισχυρισμό για κρατική ασυλία τουρκικής τράπεζας που κατηγορείται για παραβίαση των κυρώσεων στο Ιράν, σε μια υπόθεση που προσθέτει εντάσεις στις σχέσεις Ουάσιγκτον και Άγκυρας.

Με έξι κατηγορίες για απάτη, ξέπλυμα χρήματος και αδικήματα κυρώσεων, από τις αμερικανικές αρχές, η Halkbank υποστήριξε ότι ο νόμος περί ασυλιών ξένων κρατών, ο οποίος προστατεύει ξένους ηγέτες και κυβερνήσεις από αγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες, επεκτείνεται και σε κρατικές επιχειρήσεις.

Αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι δεν παρέχεται ασυλία από εγκληματικές πράξεις. Η Halkbank δέχτηκε ποινικές διώξεις από τις ΗΠΑ το 2019 ότι συμμετείχε σε ετήσιο πρόγραμμα ξεπλύματος εσόδων από ιρανικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, παραβιάζοντας τις κυρώσεις κατά του Ιράν.

Τα κεφάλαια χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά χρυσού και οι συναλλαγές μεταμφιέστηκαν ως αγορές τροφίμων και φαρμάκων προκειμένου να υπαχθούν σε μια ανθρωπιστική εξαίρεση από τις κυρώσεις, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει τις κατηγορίες σε βάρος της τράπεζας «κακόβουλη ενέργεια», ενώ επέρριψε ευθύνες στους πολιτικούς του αντιπάλους για την υποκίνηση της υπόθεσης.

Ως μέρος του σχεδίου, η Halkbank φέρεται να χρησιμοποίησε εταιρείες βιτρίνα για να διοχετεύσει 20 δισεκατομμύρια δολάρια στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ, δήλωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Πολλά άτομα έχουν ήδη κριθεί ένοχα στην υπόθεση, συμπεριλαμβανομένου του Μεχμέτ Χακάν Ατίλλα, αναπληρωτή γενικού διευθυντή της τράπεζας, ο οποίος καταδικάστηκε το 2018.

Ο Atilla φυλακίστηκε για ένα χρόνο και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος το 2019, και τον υποδέχτηκαν ως ήρωα κατά την επιστροφή του στην Τουρκία.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More