Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το Ελληνικό Παιδικό Χωριό Φιλύρου στην εκπομπή “Μέρα με Χρώμα”

Ο διευθυντής του Ελληνικού Παιδικού Χωριού στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης, Λουκάς Ίσαρης μίλησε στην εκπομπή “Μέρα με Χρώμα”  της ΕΡΤ3 για τη σημασία της φροντίδας στην κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών που φιλοξενούνται σε αυτό, αλλά και τις διαδικασίες της αναδοχής και της υιοθεσίας παιδιών.
Ο ίδιος είναι διευθυντής του Παιδικού Χωριού από το 2004 και μίλησε σε συγκινητικά λόγια για την αγάπη που συναντούν τα παιδιά στις νέες τους οικογένειες και τα συναισθήματα που μπορεί να νιώσει κάποιος που υιοθετεί ή φροντίζει ένα παιδί.
Όταν ξυπνάω στο νέο μου σπίτι μυρίζει οικογένεια…
Ανέφερε μάλιστα πως ένα παιδί του είπε κάποτε για τη νέα του οικογένεια του όλο χαρά “όταν ξυπνάω στο νέο μου σπίτι μυρίζει οικογένεια” κάτι που θυμάται ακόμα, καθώς τον έκανε να νιώσει μεγάλη ικανοποίηση για τις δράσεις του Παιδικού Χωριού και τη λειτουργία του όλα αυτά τα χρόνια.

“Στόχος μας είναι να διασφαλίζουμε για καθένα από τα φιλοξενούμενα παιδιά συνθήκες διαβίωσης, όσο το δυνατό πλησιέστερες σε αυτές που οι περισσότεροι γνωρίζουν και αναγνωρίζουν ως “οικογενειακή ζωή”. Αυτό πραγματοποιείται με τη μόνιμη και μακροχρόνια παροχή φροντίδας, μόρφωσης, στέγης και ψυχολογικής στήριξης των παιδιών, στη βάση της σύγχρονης παιδαγωγικής και της ψυχολογίας.” τόνισε.  Ο ίδιος και όλοι οι εργαζόμενοι και εθελοντές του Παιδικού Χωριού δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη συναισθηματική, κοινωνική και σωματική εξέλιξη του παιδιού ως μεμονωμένης ανεξάρτητης προσωπικότητας και να βοηθήσουν στην ομαλή μελλοντική του ένταξη στην κοινωνία.

Το ΕΠΧ βρίσκεται σε ένα λόφο στο Φίλυρο. Σε μία έκταση περίπου 40 στρεμμάτων που έχει παραχωρηθεί άτυπα από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης έχουν χτιστεί 8 σπίτια και ένας χώρος πολλαπλών χρήσεων. Σε αυτά διαμένουν συνολικά 40 παιδιά, εκ των οποίων, όπως είπε ο κ. Ίσαρης τα μεγαλύτερα είναι αυτή τη στιγμή 12 ετών. Πρόκειται για παιδιά εγκαταλελειμμένα, ή από προβληματικές ή άπορες οικογένειες, ή ορφανά. Τα παιδιά μένουν σε ξεχωριστά σπίτια χωρητικότητας 6- 8 παιδιών καθένα, με μία «μητέρα» και μία «θεία» (έμμισθοι υπάλληλοι), πηγαίνουν σχολείο στο Δημοτικό του Φιλύρου και γενικώς καταβάλλεται προσπάθεια να αναπτύξουν φυσιολογική ζωή, με εξωσχολικές επίσης δραστηριότητες.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More