Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το ΕΡΤNews στο Μουσείο ΜOMus – Αλεξ Μυλωνά

Το ΕΡΤNews, η εκπομπή UPDATE και ο δημοσιογράφος Κώστας Λασκαράτος βρέθηκε στο MOMus – Μουσείο Άλεξ Μυλωνά στο Θησείο όπου μίλησαν η Γενική Διευθύντρια Φανή Τσατσάεα και ο Πρόεδρος Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος.

Για το Μουσείο η Γενική Διευθύντρια ανέφερε: «To Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, είναι ένα από τα πέντε μουσεία του Μητροπολιτικού Οργανισμού Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης. Ένα μουσείο που στην πραγματικότητα δοξάζει τη γυναικεία ματιά μέσα από τη γλυπτική τέχνη. Η οροφή και η ταράτσα ανήκει σε ένα κτίριο του 1920, μια σύνθεση δύο οικημάτων του 1920 και των τελών του 19ου αιώνα, όπου η Άλεξ Μυλωνά τη δεκαετία του ’90, όταν αντίκρισε αποφάσισε ότι εδώ μπορεί να γίνει ένα ωραίο μουσείο. Το 2018 περνάει στο Φορέα Μουσείου του Μητροπολιτικού Οργανισμού Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης».

Ο Πρόεδρος κ. Χριστοφιλόπουλος τόνισε: «Το Μώμος, ο Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης είναι ένας σχετικά καινούργιος οργανισμός. Έχει μια πενταετία που λειτουργεί ως ενιαίος φορέας. Ωστόσο η ιστορία του είναι πολύ παλιά και μάλιστα αρχίζει εκεί που ξεκινάει το πρώτο μουσείο σύγχρονης τέχνης στη χώρα, που είναι το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, μια ιδιωτική πρωτοβουλία. Αυτή τη στιγμή το Μώμος έχει 5 μουσεία είναι το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, είναι το Κέντρο Πειραματικών Τεχνών, είναι το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που βρίσκεται μέσα στη ΔΕΘ και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης που φιλοξενεί τη διάσημη συλλογή Κωστάκη και φυσικά εδώ που βρισκόμαστε σήμερα στην Αθήνα, το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, ένα μουσείο αφιερωμένο στη γλυπτική.

Ακολούθως η κ. Τσατσάεα υπογράμμισε: «Πώς δηλαδή οι σύγχρονοι καλλιτέχνες θα βρούνε μέσα στα μουσεία μας μία θέση για να αναδείξουν το έργο τους και να μιλήσουν γι αυτά. Παλιότερα, όπως γνωρίζετε, τα μουσεία ήταν πιο εσωστρεφή, μιλούσαν οι καλλιτέχνες με ένα ειδικότερο κοινό που συνήθως ανήκε σε μια ανώτερη τάξη. Πλέον τα μουσεία είναι για όλους και οφείλουμε να σχεδιάζουμε προγράμματα εκπαιδευτικά. Οφείλουμε να σχεδιάζουμε εκθέσεις που θα απευθύνονται σε όλους και θα τους δίνουν, αν όχι διδάγματα, θα τους δίνουν έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης. Επειδή είμαστε και ζούμε σε μία εποχή, σε μία κοινωνία πολυδιάστατη, με πάρα πολλά ερεθίσματα, ο ρόλος των μουσείων είναι να δίνεις τη φρέσκια ματιά, την καινούργια ματιά, να μη μένεις πίσω στα κεκτημένα. Οπότε θα έλεγα ό,τι ναι, εμείς σχεδιάζουμε και προγραμματίζουμε με γνώμονα το τώρα αλλά και το μέλλον, τι θα θέλαμε να δούμε από τις νέες γενιές, τι θα θέλαμε να δούμε από τους καλλιτέχνες. Τους δημιουργούμε δηλαδή ένα ασφαλές περιβάλλον να σκεφτούν και να δημιουργήσουν».

Απο την πλευρά του ο κ. Χριστοφιλόπουλος δήλωσε: «Πραγματικά θέλουμε να έχουμε έναν ρόλο που θα είναι πολυδιάστατος.Πλέον είναι αποδεκτό ότι ο πολιτισμός και ειδικά η σύγχρονη τέχνη λειτουργεί σε πολλά επίπεδα στην κοινωνία. Χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Λειτουργεί με έναν υποσυνείδητο τρόπο, μας βοηθάει να να καινοτομούμε, μας βοηθάει να ανοίγουμε το μυαλό μας, μας βοηθάει να είμαστε πιο ανεκτικοί, μας βοηθάει να είμαστε πιο δημιουργικοί.Άρα θέλουμε να έχουμε αυτόν τον ρόλο, ειδικά σε θέματα όπως είναι η κλιματική κρίση. Τα μουσεία και οι χώροι πολιτισμού οφείλουν να έχουν έναν ευρύτερο ρόλο, έναν ρόλο που δεν θα είναι μόνο πώς εμείς λειτουργούμε σωστότερα, πώς εμείς σεβόμαστε και βελτιωνόμαστε, αλλά και πώς βοηθάμε και η κοινωνία μαζί μας να αποκτήσει μια διαφορετική οπτική προς αυτή την πολύ σημαντική πρόκληση που αντιμετωπίζουμε ως ανθρωπότητα. Άρα εμείς είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί πλέον έχουμε ένα πολύ ξεκάθαρο πλάνο, το οποίο εστιάζει και εσωτερικά. Πώς λειτουργούμε, πώς προστατευόμαστε από την κλιματική κρίση, πώς βελτιωνόμαστε, να έχουμε καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και ταυτόχρονα πώς δουλεύουμε με την τοπική κοινωνία, πώς δουλεύουμε με ομάδες, πώς δουλεύουμε με συνεργάτες και εταιρείες, επιλέγοντας αυτούς που πραγματικά επίσης σέβονται το περιβάλλον. Για να δώσουμε κι εμείς ένα ξεκάθαρο μήνυμα το πώς πρέπει να προσεγγίσουμε αυτή τη μεγάλη υπαρξιακή κρίση για την ανθρωπότητα. Εχουν σημασία ότι περίπου 80.000 επισκέπτες ήρθαν τη χρονιά που μας πέρασε, το Μάιο, όμως μία αύξηση που αγγίζει το 40%. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό και ως επιβράβευση το τι έχουμε κάνει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, αλλά και ως εξαιρετική ικανοποίηση νιώθουμε γιατί βλέπουμε μια στροφή της κοινωνίας προς τον σύγχρονο πολιτισμό και αυτό για μας είναι ένα πολύ θετικό μήνυμα».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More