Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το παθητικό κάπνισμα προκαλεί αρρυθμία

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων των νόμων που επεκτείνουν την απαγόρευση του καπνίσματος σε εσωτερικούς ή πολυσύχναστους εξωτερικούς χώρους, είναι η διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς, γράφει το focus.it.

Στην πραγματικότητα, το παθητικό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, μιας κοινής καρδιακής αρρυθμίας που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα.

Αυτό υποστηρίζεται από μια μελέτη που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο επιστημονικό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, σύμφωνα με την οποία όσο περισσότερο μένει κανείς εκτεθειμένος στον καπνό των άλλων, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος αρρυθμιών.

Η κολπική μαρμαρυγή επηρεάζει το 1-2% του πληθυσμού στις δυτικές χώρες και περιλαμβάνει αίσθημα παλμών, δυσκολία στην αναπνοή, υπερβολική κόπωση, δυσκολία στον ύπνο και αίσθημα επικείμενης λιποθυμίας.

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από αυτό έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό στη διάρκεια της ζωής τους. Γνωρίζουμε από καιρό ότι η παθητική κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και πρόωρου θανάτου.

Ωστόσο, η σχέση μεταξύ του ακούσιου καπνίσματος και της κολπικής μαρμαρυγής δεν είναι πλήρως κατανοητή.

Μια ομάδα επιστημόνων από το Εθνικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Σεούλ ανέλυσε τη σχέση μεταξύ της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα και του κινδύνου κολπικής μαρμαρυγής σε μια ομάδα περίπου 400-500 ενηλίκων μη καπνιστών που αρχικά δεν είχαν κολπική μαρμαρυγή, συμπεριλαμβανομένων εκείνων μεταξύ 40 και 69 ετών.

Ο αυξημένος κίνδυνος δεν αφορά μόνο εκείνους που εκτίθενται στον καπνό του τσιγάρου στο σπίτι, αλλά και εκείνους που το εισπνέουν στο χώρο εργασίας ή σε ανοιχτούς χώρους, επειδή συχνά έρχονται σε επαφή με καπνιστές.

Πηγή: ATSH

Μετάφραση: Σταυρούλα  Ευαγγέλου 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More