Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το παρασκήνιο της επίσκεψης Ζελένσκι στην Αθήνα – Η έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία και το ηχηρό «ευχαριστώ»

Κάτω από άκρα μυστικότητα και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ο Ουκρανός Προέδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προσγειώθηκε στην Αθήνα νωρίς το απόγευμα πραγματοποιώντας την πρώτη επίσκεψή του στη χώρα μας, ανταποκρινόμενος στην επίσημη πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος και τον υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην τετ α τετ συνάντηση των δύο ανδρών ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η χώρα μας, θα συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία μέχρι την τελική νίκη, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να ευχαριστεί την ΑΘήνα για τη στάση που έχει κρατήσει από την πρώτη στιγμή της ρωσικής εισβολής.

Ο διάλογος των δύο ηγετών:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εκ μέρους του ελληνικού λαού θέλω να σας εκφράσω ξανά το θαυμασμό μας για το μεγάλο σας αγώνα. Μπορείτε να υπολογίζετε στην συνέχιση της στήριξης μας μέχρι την τελική σας νίκη. Σας το λέω εκ μέρους του ελληνικού λαού.

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Είμαι σίγουρος για αυτό. Ο ελληνικός λαός μας έχει υποστηρίξει. Ευχαριστώ πολύ, είναι μεγάλη μου τιμή να είμαι εδώ.

Μητσοτάκης: Ελπίζω η επόμενη συνάντησή μας να γίνει υπό διαφορετική περίσταση, να γίνει σε καιρό ειρήνης.

Βολοντίμιρ Ζελενσκι: Μετά τη νίκη.

Ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση με συμμετοχή αντιπροσωπειών Αθήνας και Κιέβου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα κατά του αναθεωρητισμού και της απόπειρας επαναχάραξης των συνόρων από όπου και αν προέρχεται, κάνοντας ειδική αναφορά και στην Κύπρο.

«Η θεση διπλα σας θεση αρχης, καμια απόπειρα επαναχάραξης συνόρων με χρήση στρατιωτικής βίας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Καταδικάζουμε απερίφραστα τα εγκληματα πολέμου που πρέπει να βρουν τιμωρια», είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψαν κοινή δήλωση για την ευρωατλαντική πορεία της Ουκρανίας, με τον πρωθυπουργό να τονίζει ότι η χώρα μας στηρίξει την εντακη της Ουκρανίας στην ευρωπαική Οικογένεια

Τις ευχαριστίες του για την στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία εξέφρασε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Με τον κ. Πρωθυπουργό συζητήσαμε προτεραιότητες, πληροφορήθηκα για την κατάσταση στη μάχη, για τις ανάγκες μας, έθεσα τις προτεραιτόητες για να σταματήσουμε την εισβολή, μας χρειάζεται η βοήθεια με τα f16, ευχαριστώ πολύ για την αμυντική υποστήριξη στην Ουκρανία, έχουμε συζητήσει την κατάσταση στην περιοχή, όλα τα προβλήματα που δημιουργησε η Ρωσία και θα κάνουμε τα πάντα για να επαναφέρουμε την ασφάλεια», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για τη συμβολή της χώρας μας στον παράλληλο διάδρομο για τα σιτηρά.

Δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Ζελένσκι

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγινε δεκτός και από την πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην Αθήνα και στο προεδρικό Μέγαρο. Όταν τον περασμένο Νοέμβριο επισκέφθηκα το Κίεβο είχα την ευκαιρία να τονίσω και θα επαναλάβω και σήμερα ότι η Ελλάδα στέκεται σταθερά στο πλευρό του γενναίου ουκρανικού λαού που αγωνίζεται για την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της χώρας σας απέναντι στον απρόκλητο και παράνομο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας», είπε η Κ. Σακελλαροπούλου.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας εξέφρασε παράλληλα την ευγνωμοσύνη για τη συμβολή της χωρας μας στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της Μαριούπολης και της Οδησσού.

Ο χρόνος της επίσκεψης του Ζελένσκι δεν είναι τυχαίος, καθώς η Αθήνα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ευρωατλαντική πορεία της Ουκρανίας. Υπογραμμίζεται επίσης πως αυτή την ώρα ο Κ. Μητσοτάκης παραθέτει δείπνο στους ηγέτες των Βαλκανίων.

Περιοδεία Ζελένσκι

Ένα τεράστιο πλήθος στην Κοπεγχάγη υποδέχεται τον Ουκρανό πρόεδρο και τη σύζυγό του με ενθουσιασμό. Μετά τη δέσμευση Ολλανδίας και Δανίας για αποστολή μαχητικών F-16 στο Κίεβο, με τη Δανία να παραδίδει τα πρώτα 6 γύρω στις αρχές του νέου έτους ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εμφανίζεται αισιόδοξος για τη νίκη.

«Αγαπητοί φίλοι, σήμερα έχουμε την πεποίθηση ότι η Ρωσία θα χάσει αυτόν τον πόλεμο. Μαζί αποδεικνύουμε ότι η ζωή έχει αξία, οι λαοί έχουν αξία, η ελευθερία έχει αξία, η Ευρώπη έχει αξία», είπε ο Ζελένσκι.

Η επίσκεψη Ζελένσκι στις δύο χώρες συνοδεύτηκε από ισχυρά μηνύματα στήριξης του Κιέβου με τον ίδιο να ξεκαθαρίζει σε συνέντευξη Τύπου ότι δεν τίθεται θέμα παραχώρησης εδαφών στη Ρωσία σε αντάλλαγμα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ κάνοντας μάλιστα ένα ειρωνικό σχόλιο.

Η Μόσχα διαμηνύει μέσω του πρεσβευτή της στην Κοπεγχάγη ότι η παροχή μαχητικών αεροσκαφών στο Κίεβο θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου.

Οι ρωσικές αρχές κάνουν λόγο εντωμεταξύ για νέες αναχαιτίσεις ουκρανικών ντρόουν στο Μπέλγκοροντ αλλά και στην περιοχή της Μόσχας όπου 2 άνθρωποι τραυματίστηκαν από θραύσματα ενώ οι πτήσεις στα 4 μεγάλα αεροδρόμια της πρωτεύουσας διαταράθχηκαν για άλλη μια φορά.

Στα πεδία των μαχών, η Ουκρανία μιλά για μικρή πρόοδο στα ανατολικά την τελευταία εβδομάδα και για προέλαση νοτίως του Μπαχμούτ επισημαίνοντας ωστόσο ότι η κατάσταση στην περιοχή του Χαρκόβου παραμένει δύσκολη.

Στο διπλωματικό πεδίο, ο Ταγίπ Ερντογάν επαναλαμβάνει ότι η νατοϊκή ένταξη της Σουηδίας εξαρτάται από την Άγκυρα και ότι η Στοκχόλμη πρέπει να τηρήσει της δεσμεύσεις της. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Ολλανδό πρεσβευτή και το Δανό επιτετραμμένο στην Άγκυρα για να διαμαρτυρηθεί για τις διαδηλώσεις καύσης του Κορανίου στην Κοπεγχάγη και τη Χάγη.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ:

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More