Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις επιθέσεις του Ισραήλ κατά των εργαζομένων στην ανθρωπιστική βοήθεια

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατήγγειλε τις επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων κατά των εργαζομένων στην ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα από τον Οκτώβριο του 2023, κατά τις οποίες 31 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί, σύμφωνα με έκθεση.

Η οργάνωση επέπληξε το Ισραήλ ότι αυτά τα επεισόδια, στα οποία σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι – δύο εκ των οποίων παιδιά – και τραυμάτισαν 16, πραγματοποιήθηκαν εναντίον ομάδων ανθρωπιστικής βοήθειας που είχαν παράσχει στις αρχές τις συντεταγμένες τους για να εγγυηθούν την προστασία τους.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν τους θανάτους 254 εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος. Από το σύνολο, τα 188 ανήκαν στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), στις εγκαταστάσεις της οποίας καταφεύγουν χιλιάδες άνθρωποι.

Η πιο γνωστή περίπτωση από αυτές που συνέλεξε το HRW ήταν η βομβιστική επίθεση την 1η Απριλίου εναντίον μιας συνοδείας της World Central Kitchen, της ΜΚΟ του σεφ José Andrés, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους επτά άνθρωποι.

Ένα ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος εκτόξευσε τρεις πυραύλους στα φορτηγά, τα οποία είχαν μοιραστεί τις συντεταγμένες τους με τις αρχές, σε αυτό που ο Στρατός περιέγραψε ως «αστοχία λόγω λανθασμένης αναγνώρισης».

Αυτό είναι μόνο ένα από τα τουλάχιστον οκτώ περιστατικά που εντόπισε το HRW στα οποία ανθρωπιστικές οργανώσεις και υπηρεσίες του ΟΗΕ κοινοποίησαν στις ισραηλινές αρχές τις συντεταγμένες GPS μιας συνοδείας ή των εγκαταστάσεων της και οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν στη συνοδεία ή το καταφύγιο χωρίς καμία προειδοποίηση, ανέφερε η έκθεση.

Οι άλλες επτά περιπτώσεις που μελετήθηκαν από το HRW επηρέασαν τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ), την UNRWA, τη Διεθνή Επιτροπή Διάσωσης (ICR), την Ιατρική Βοήθεια για την Παλαιστίνη (MAP) και τον Αμερικανικό Οργανισμό Βοήθειας για τους Πρόσφυγες της Εγγύς Ανατολής (Anera) μερικοί από αυτούς έχουν συμβεί εναντίον των σπιτιών που στέγαζαν τους εργάτες τους.

Όλες αυτές οι οντότητες συμφωνούν ότι «δεν υπήρχαν στρατιωτικοί στόχοι στην περιοχή τη στιγμή της επίθεσης».

«Αυτά τα περιστατικά υπογραμμίζουν την αδυναμία του Ισραήλ να προστατεύσει τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας και μια περαιτέρω περιφρόνηση του καθήκοντός του να ελαχιστοποιήσει τη ζημιά στους αμάχους γενικά», δήλωσε η HRW, η οποία αμφισβητεί την ικανότητα του κράτους που διοικείται από τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο.

Η ΜΚΟ ζήτησε διαφάνεια από το Ισραήλ, δίνοντας στους εμπειρογνώμονες που είναι υπεύθυνοι για τη διερεύνηση των επιθέσεων πρόσβαση σε όλες τις διαδικασίες συντονισμού με τις οργανώσεις που συνέβησαν «πριν, κατά τη διάρκεια και μετά» από αυτά τα περιστατικά, καθώς και σε οποιαδήποτε πληροφορία είχαν σχετικά με τον υποτιθέμενο στρατιωτικό στόχο στο την περιοχή που προκάλεσε την επίθεση.

Από την άλλη πλευρά, το HRW κάλεσε τους συμμάχους του Ισραήλ -ιδιαίτερα τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, των οποίων τα όπλα χρησιμοποιήθηκαν σε τουλάχιστον μία από τις επιθέσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση- να αναστείλουν τη στρατιωτική βοήθεια και τις πωλήσεις όπλων σε αυτό το κράτος «ενώ οι δυνάμεις παραβιάζουν συστηματικά και ευρέως τους νόμους του πολέμου κατά των Παλαιστινίων αμάχων ατιμώρητα».

«Οι κυβερνήσεις που συνεχίζουν να παρέχουν όπλα στην ισραηλινή κυβέρνηση κινδυνεύουν να γίνουν συνένοχοι σε εγκλήματα πολέμου», κατέληξαν.

Πηγή: EFE

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More