Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το περίφημο μουσείο Άρτου και Σίτου στη Λευκίμμη Έβρου

Το Μουσείο Άρτου και Σίτου στο χωριό Λευκίμμη του νομού Έβρου αποτελεί ένα από τα σπάνια μουσεία, που υπάρχουν στον ελλαδικό χώρο και κινείται πάνω στα βήματα της σύγχρονης μουσειακής πολιτικής με μορφωτικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Με τη σκέψη ότι το ψωμί ανέκαθεν κατέχει ξεχωριστή θέση στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων και συμβάλλει στην έκφραση πίστης και λατρείας, οι ιδρυτές του αποφάσισαν να συγκεντρώσουν και να εκθέσουν σε έναν ιδιαίτερο χώρο, κατάλληλο και επισκέψιμο όλα τα αντικείμενα – εργαλεία, που αφορούν στο κύκλο του, από τον σπόρο μέχρι τη στιγμή, που φτάνει στο τραπέζι μας.

Η συλλογή αντικειμένων εκτίθεται σε ένα αγροτόσπιτο, τυπικό της περιοχής. Η μελέτη και αποκατάσταση του κτηρίου έγινε από την αρχιτέκτονα-μουσειολόγο, Μαρία Ξύδα στο διάστημα από το 2015 μέχρι τις αρχές του 2020. Η συλλογή αντικειμένων, που εκτίθενται στο χώρο του Μουσείου, αφορά το σιτάρι και το ψωμί. Πρόκειται για αγροτικά εργαλεία, που χρησιμοποιούνταν για την καλλιέργεια και σκεύη για την παρασκευή του άρτου.

Η δημιουργία του Μουσείου Άρτου και Σίτου σε συνδυασμό με εκπαιδευτικά προγράμματα και διάφορες οργανωμένες δραστηριότητες συμβάλει να γνωρίσετε τον παραδοσιακό τρόπο καλλιέργειας του σιταριού και τον τρόπο παρασκευής του ψωμιού όπως γινόταν παλιά.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Σταματάκης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More