Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το πολύνεκρο ναυάγιο σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου στα γερμανικά μέσα

Ανταπόκριση – Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Εκτενής είναι η κάλυψη του πολύνεκρου ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου από τα γερμανικά μέσα.

Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ (SZ): «Ένα υπερπλήρες αλιευτικό σκάφος ανατρέπεται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου. Οι εικόνες δείχνουν πόσο στενά ήταν στριμωγμένοι οι άνθρωποι στο πλοίο. Όταν το πλοίο κατέρρευσε, πολλοί μάλλον δεν είχαν την ευκαιρία διάσωσης, η αναζήτηση συνεχίζεται. Εικόνες από το απελπιστικά γεμάτο με μετανάστες αλιευτικό σκάφος, που δημοσιεύτηκαν το βράδυ στα ελληνικά ΜΜΕ, επιβεβαιώνουν τις εικασίες ότι στο πλοίο ήταν πολλές εκατοντάδες επιβάτες. Οι ηχογραφήσεις που έδωσε στη δημοσιότητα το Λιμενικό δείχνουν ότι μόνο στο κατάστρωμα του σκουριασμένου ψαράδικου συνωστίζονταν έως και 200 άτομα. «Οι άνθρωποι ήταν στριμωγμένοι στο κατάστρωμα του πλοίου και υποψιαζόμαστε το ίδιο και για το εσωτερικό», δήλωσε εκπρόσωπος της ακτοφυλακής στην τηλεόραση της ΕΡΤ».

RND: «Ναυάγιο στην Ελλάδα: Δεν εντοπίστηκαν άλλοι επιζώντες κατά τη διάρκεια της νύχτας», είναι ο τίτλος ανταπόκρισης του Gerd Höhler από την Αθήνα στο Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας RND. Εκτιμά ότι ο αριθμός των νεκρών από το χθεσινό ναυάγιο αναμένεται να είναι πολύ υψηλότερος, καθώς η έρευνα για επιζώντες, που συνεχίστηκε τη νύχτα, δεν είχε αποτέλεσμα. Η ανταπόκριση παραθέτει όλες τις εξελίξεις σχετικά με το ναυάγιο του υπερφορτωμένου σκάφους, τις προσπάθειες για ανεύρεση επιζώντων, την περίθαλψη των διασωθέντων, αλλά και τη μετάβαση της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στην Καλαμάτα.

Επισημαίνεται ότι το πλοίο είχε εντοπιστεί την Τρίτη από τις ιταλικές Αρχές, που ειδοποίησαν το ελληνικό Λιμενικό. Οι επιβάτες του σκάφους αρνήθηκαν τη συνδρομή του Λιμενικού, σημειώνεται μεταξύ άλλων, και επέμειναν να συνεχίσουν την πορεία τους προς την Ιταλία, ενώ το σκάφος του Λιμενικού συνόδευσε το αλιευτικό για την περίπτωση που θα χρειαζόταν να παράσχει βοήθεια, λίγο αργότερα όμως το πλοίο ανετράπη και βυθίστηκε, όπως ανακοίνωσε το Λιμενικό.

«Όταν κάποιος ξεκινά ένα τέτοιο ταξίδι δια θαλάσσης, υπό τέτοιες συνθήκες, τότε πρέπει να είναι πολύ απελπισμένος»

DIE WELT: Το σύντομο ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση της εφημερίδα «Die Welt» επισημαίνει δηλώσεις της γερμανίδας υπουργού Αναπτυξιακής Πολιτικής, Σβένια Σούλτσε (SPD), στον τηλεοπτικό σταθμό της Welt, με τις οποίες τόνισε την αναγκαιότητα να υπάρξουν νόμιμες οδοί μετανάστευσης, με αφορμή το ναυάγιο ανοιχτά των ελληνικών ακτών: «Όταν κάποιος ξεκινά ένα τέτοιο ταξίδι δια θαλάσσης, υπό τέτοιες συνθήκες, τότε πρέπει να είναι πολύ απελπισμένος. Και για αυτό είναι κομβικής σημασίας να δώσουμε τη δυνατότητα της νόμιμης μετανάστευσης σε εκείνους που για παράδειγμα επιθυμούν να εργαστούν σε εμάς», σημειώνει η Σούλτσε.

Tagesspiegel: Το δημοσίευμα με τίτλο «Ναυάγιο στα ανοιχτά της Ελλάδας: Δεκάδες μετανάστες νεκροί» μεταξύ άλλων παραθέτει δήλωση αξιωματούχου του Λιμενικού στην εφημερίδα ότι «γνωρίζουμε αυτού του είδους τα πλοία και για αυτό εκτιμούμε ότι υπήρχαν εκατοντάδες επιβάτες».

Το σκάφος του Λιμενικού παρέμεινε σε πορεία κοντά στο αλιευτικό, το οποίο λίγες ώρες αργότερα ανετράπη και βυθίστηκε, όπως διευκρίνισε ο ίδιος αξιωματούχος, ο οποίος παρατήρησε ότι αν το Λιμενικό είχε απομακρυνθεί, πιθανόν να μην είχαν διασωθεί οι 104 επιβαίνοντες, καθώς κανείς δεν φορούσε σωσίβιο.

Στέλεχος του ελληνικού Ναυτικού σημείωσε μιλώντας στην εφημερίδα ότι στην περιοχή όπου σημειώθηκε το ναυάγιο το βάθος της θάλασσας ξεπερνά τα 3.000 μέτρα, για αυτό και δεν θα γίνει ποτέ γνωστός ο ακριβής αριθμός των θυμάτων. Επισημαίνονται επίσης στοιχεία οργανώσεων όπως η “Mission Migrants Project“, που δείχνουν ότι από το 2014 έχουν χάσει τη ζωή τους ή θεωρούνται αγνοούμενοι πάνω από 26.000 μετανάστες στη Μεσόγειο, μεταξύ αυτών και 700 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους το 2015 στα ανοιχτά της Lampedusa.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More