Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το πολύτιμο οικοσύστημα του Σέιχ Σου

Το Σέιχ Σου αποτελεί ένα πολύτιμο οικοσύστημα που προέρχεται βέβαια από αναδασώσεις, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο Πέτρος Γκανάτσας, Δασολόγος, καθηγ. Εργαστηρίου Δασοκομίας ΑΠΘ. Μέχρι το 1945 ο λόφος του Σειχ Σου ήταν “κρανίου τόπος”, δεν διέθετε βάθος εύφορου χώματος ήταν υποβαθμισμένο έδαφος και γι’αυτό και προτιμήθηκε το πεύκο, πρόσθεσε ο κ. Γκανάτσας. Σήμερα αποτελεί ένα ζωντανό δάσος συμβάλλει στην αποτροπή πλημμυρικών φαινομένων και της διάβρωσης του εδάφους και τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, επισήμανε ο καθηγητής. Ο φλοιοφάγος αποτέλεσε πρόβλημα για το Σέιχ Σου γιατί δεν έγινε μίξη των πεύκων με άλλα πλατύφυλλα δέντρα, όπως είχε προταθεί, τόνισε. Πρέπει να δημιουργηθούν πράσινες διαδρομές με τα πόδια για να γνωρίσει ο κόσμος το δάσος, κατέληξε ο κ. Γκανάτσας.

Την ίδρυση συνδέσμου για την προστασία όλου του περιαστικού δάσους με τη συνεργασία των δήμων Νεάπολης Συκεών, Πυλαίας Χορτιάτη και Θεσσαλονίκης προανήγγειλε ο Σίμος Δανιηλίδης.
Ο κ. Δανιηλίδης δήλωσε ότι θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για τη φύλαξη του δάσους και παρεμβάσεις (όπως κρουνοί πυρόσβεσης, κάμερες, συστήματα ασφαλείας) για να γίνει προσβάσιμο το Σέιχ Σου στις οικογένειες, τη νεολαία και όλο τον κόσμο. Η πρόσβαση σήμερα είναι δύσκολη έως αδύνατη στο δάσος, πρόσθεσε ο δήμαρχος και επισήμανε ότι η τραχεία πεύκη είναι ιδιαίτερα ευάλωτο είδος και θέλουμε να εμπλουτιστεί το δάσος με κωνοφόρα και οπωροφόρα δέντρα.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More