Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το προφίλ των φανατικών οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ

Γνωστοί στον πανευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό χάρτη για την ακραία φυσιογνωμία τους είναι οι φανατικοί οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, μέρος των οποίων πρωταγωνίστησε στα τραγικά γεγονότα στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Οι Bad Blue Boys, όπως αυτοαποκαλούνται, θεωρούνται από τους πλέον σκληροπυρηνικούς στην Ευρώπη και τυπικά ιδρύθηκαν το 1986.
Το σήμα τους είναι το μπουλντόγκ και έχουν δραστηριοποιηθεί σε εθνικιστικές οργανώσεις της Κροατίας, έχοντας αναφορές στη φασιστική οργάνωση Ουστάσι του Άντε Πάβελιτς που είχε συνεργαστεί στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με τους ναζί, παίζοντας ρόλο στην εξόντωση Εβραίων, Ρομά και Σέρβων.

ναζιστικός χαιρετισμός των ΒΒΒ στο Μιλάνο

Με τη λήξη του πολέμου διέφυγε στη Λατινική Αμερική, μέχρι τη δολοφονία του στην Αργεντινή από Σέρβο το 1957. Οι Bad Blue Boys είχαν ενεργό ανάμιξη στον πόλεμο και το διαμελισμό της πρώην Γιουγκοσλαβίας, στο πλευρό της κροατικής πλευράς και έχουν επαφές με ανάλογης φυσιογνωμίας συνδέσμους οπαδών σε άλλες χώρες.

Υπήρξε περίοδος που διαταράχθηκαν οι σχέσεις τους με την τότε διοίκηση της ομάδας, γεγονός που οδήγησε στην αποχή τους από την παρακολούθηση αγώνων από τον Αύγουστο του 2010 έως τον Αύγουστο του 2011.

Σε εφόδους της κροατικής αστυνομίας το 2018 σε λέσχες τους, εντοπίστηκαν αυτοσχέδια όπλα, γκλομπ, πυρομαχικά πυροβόλων όπλων, ενώ υπήρχαν γκράφιτι με τον Αδόλφο Χίτλερ και τον Άντε Πάβελιτς.

Mετά τη δολοφονία του φίλου της ΑΕΚ ανάρτησαν στο λογαριασμό τους στο facebook, σχόλιο με το οποίο καταδικάζουν το γεγονός.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More