Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το πρώτο αυστηρό μήνυμα των ΗΠΑ στην Τεχεράνη – Το Ισραήλ «φωτογραφίζει» το Ιράν και για τις αιματηρές εκρήξεις στην Αίγυπτο

Την πρώτη δυναμική απάντηση στο Ιράν έδωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, διαμηνύοντας ξεκάθαρα στην Τεχεράνη να μην διακινδυνεύσει γενίκευση του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Ο αμερικανικός στρατός έπληξε εγκαταστάσεις των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν στη Συρία, ως αντίποινα για τις επιθέσεις κατά αμερικανικών βάσεων τις προηγούμενες μέρες. «Δεν θα γλυτώσετε από τη φωτιά», απαντά η Τεχεράνη, «θα ανταποδώσουμε κάθε χτύπημα», διαμηνύει ο Μπάιντεν. Την ίδια ώρα το Ισραήλ φωτογραφίζει το Ιράν και για τις αιματηρές εκρήξεις που σημειώθηκαν στην Αίγυπτο και πιθανόν να ήταν επίθεση από αέρος με στόχο το ίδιο.

Η επικεφαλής των διεθνών ειδήσεων της της ΕΡΤ, Άννα Παπασωτηρίου, ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ότι είναι σαφές ότι η Τεχεράνη δοκιμάζει τα όρια των Ηνωμένων Πολιτειών τις τελευταίες 10 ημέρες. Είναι ενδεικτικό ότι το Πεντάγωνο υπολογίζει σε 19 τις επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων σε Συρία και Ιράκ από τις 17 Οκτωβρίου.

Η Ουάσιγκτον λοιπόν σήκωσε το γάντι και με τις σημερινές επιθέσεις κατά θέσεων των Φρουρών της Επανάστασης στη Συρία στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα προστατεύσει τις δυνάμεις και τα συμφέροντά της στην περιοχή.

Αλλά ξεκαθαρίζει ότι ήταν αντίποινα για τις 19 αυτές επιθέσεις. Και αυτό δείχνει ότι είναι αποφασισμένη να κρατήσει τις λεπτές ισορροπίες και να μην πέσει στην παγίδα του Ιράν που επιδιώκει να παρασύρει την Ουάσιγκτον στον πόλεμο κατά της Χαμάς και να πυροδοτήσει έτσι τη γενίκευση του πολέμου.

Στην ερώτηση του Απόστολου Μαγγηριάδη ότι το Ισραήλ εμμέσως πλην σαφώς κατηγορεί το Ιράν ότι είναι πίσω από τις δύο εκρήξεις στην Αίγυπτο η Άννα Παπασωτηρίου είπε ότι πρόκειται για δύο περιστατικά με διαφορά ωρών στο έδαφος της Αιγύπτου στην Τάμπα και τη Νουβέιμπα.

Κανείς δεν έχει αναλάβει ευθύνη, ωστόσο το Ισραήλ υπαινίσσεται ανάμειξη των Χούθι, υποχείριο του Ιράν στην Υεμένη και δεν αποκλείει στόχος να ήταν το ίδιο.

Την περασμένη εβδομάδα οι Χούθι είχαν εξαπολύσει 3 πυραύλους κρουζ με πιθανό στόχο το Ισραήλ, αλλά καταρρίφθηκαν από αμερικανικό πολεμικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για περιστατικά που επιβεβαιώνουν ότι η Αίγυπτος είναι εκτεθειμένη στον πόλεμο, αφού μοιράζεται σύνορα με Ισραήλ και Γάζα,

Αλλά κυρίως δείχνει την πρόθεση του Ιράν, ότι θα αξιοποιήσει κάθε υποχείριο της, κάθε οργάνωση που στηρίζει στην ευρύτερη περιοχή, για να κάνει προς ώρα δύσκολη τη ζωή σε ΗΠΑ και Ισραήλ.

Ηχηρή απάντηση των ΗΠΑ στο Ιράν – Αμερικανικά μαχητικά βομβάρδισαν εγκαταστάσεις των Φρουρών της Επανάστασης

Σημειώνεται ότι τα ξημερώματα περίπου στις 4.30 μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές σε δύο τοποθεσίες στην ανατολική Συρία, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.

Στο στόχαστρο εγκαταστάσεις στην περιοχή Αμπού Καμάλ, που χρησιμοποιούν οι Φρουροί της Επανάστασης και οι πολεμικοί πληρεξούσιοί τους στη χώρα.

Ήταν αντίποινα για τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον αμερικανικών βάσεων στην περιοχή από τις 17 Οκτωβρίου, όπως ανακοινώνει το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Ο Υπουργός Άμυνας καθιστά σαφές ότι τα πλήγματα ήταν νόμιμη άμυνα, ανεξάρτητα από τον πόλεμο και προειδοποιεί το Ιράν.

«Το Ιράν θέλει να κρύψει το ανάμειξή του και να αρνηθεί τον ρόλο του σε αυτές τις επιθέσεις εναντίον των δυνάμεών μας. Δεν θα το ανεχτούμε» τονίζεται σε ανακοίνωση του Αμερικανού ΥΠΑΜ, Λόιντ Όστιν.

Σαφές μήνυμα στο ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ στέλνει και ο Αμερικανός Πρόεδρος ότι θα υπάρξει απάντηση.

«Του μεταφέρθηκε ένα απευθείας μήνυμα. Μόνο αυτό μπορώ να πω. Και όπως είπε ο Πρόεδρος, δεν θα διστάσουμε να προστατεύσουμε τα στρατεύματά μας και τις εγκαταστάσεις μας» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι.

Παράλληλα, ενισχύονται οι αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή.

«Περίπου 900 στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί ή πρόκειται α αναπτυχθούν στην περιοχή που βρίσκεται υπό αμερικανική διοίκηση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Πάτρικ Ράιντερ.

Η Τεχεράνη από την πλευρά της διαμηνύει ότι δεν επιθυμεί γενίκευση του πολέμου, εκτοξεύοντας ωστόσο νέες απειλές.

«Λέω ειλικρινά στους Αμερικανούς πολιτικούς, που τώρα χειρίζονται τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη, ότι δεν βλέπουμε θετικά μια διεύρυνση του πολέμου στην περιοχή. Ωστόσο, προειδοποιώ ότι εάν η γενοκτονία στη Γάζα συνεχισθεί, δεν θα γλιτώσουν από αυτήν τη φωτιά» ο ΥΠΕΞ του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

Στον απόηχο της αμερικανικής επίθεσης, το Ιράν ξεκινά μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια με τη συμμετοχή όλων των σωμάτων των ενόπλων δυνάμεων.

Και οι αναλυτές εκτιμούν ότι η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς οδεύει να εξελιχθεί σε έναν περιφερειακό πόλεμο.

«Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα, καθώς εξαπλώνεται σε Συρία και Ιράκ, και οι Αμερικανοί επιτίθενται στην περιοχή Αμπού Καμάλ εξαιτίας των επιθέσεων στη βάση Αλ Τανφ και την στρατιωτική βάση Αλ Άσαντ. Μπορείς να δεις πώς αυτή η μικρή περιοχή της Γάζας των δύο – τριών εκατομμυρίων κατοίκων στην πραγματικότητα αποτελεί κίνδυνο πρόκλησης ενός μεγαλύτερου περιφερειακού πολέμου» ανέφερε ο στρατιωτικός αναλυτής Μάικλ Κλαρκ μιλώντας στο Skynews.

Τη νύχτα, εντωμεταξύ, drone έπληξε την πόλη Τάμπα της Αιγύπτου, στα σύνορα με το Ισραήλ, προκαλώντας τον σοβαρό τραυματισμό πέντε ανθρώπων.

Ο ισραηλινός στρατός κάνει λόγο για απειλή προερχόμενη από την Ερυθρά Θάλασσα, δείχνοντας προς την Υεμένη και τους αντάρτες Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν.

«Το Ισραήλ θα συνεργαστεί με την Αίγυπτο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, και θα ενισχύσουν την περιφερειακή άμυνά τους εναντίον απειλών από την Ερυθρά Θάλασσα» τόνισε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι.

Ακολούθησε και δεύτερο πλήγμα από άγνωστο βλήμα στην περιοχή Νουβέιμπα της Ερυθράς Θάλασσας.

Πηγή: ΕΡΤ/Βάνα Κουτρουλού, Άννα Παπασωτηρίου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More