Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τριανταφύλλου – Μπαλτζώης: Η προκλητική δήλωση Tσαβούσογλου και η δηλητηρίαση της κοινής γνώμης (video)

 

Τη δήλωση Τσαβούσογλου  ότι δεν θα επιτραπεί επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων ούτε κατά 1 μίλι στο Αιγαίο, επαναλαμαβάνοντας το casus belli, την αιτία πολέμου που έχει κατοχυρώσει η Τουρκία, σύμφωνα με την τουρκική Εθνοσυνέλευση το 1995, σχολιάζουν μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, ο  καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Δημήτρης Τριανταφύλλου και ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία, Γιάννης Μπαλτζώης. Αμφότεροι συμφωνούν με τον δημοσιογράφο Φάνη Παπαθανασίου, ότι πρόκειται για δηλώσεις εσωτερικής προεκλογικής κατανάλωσης, τη στιγμή μάλιστα που  οι σχέσεις της Άγκυρας με τη Δύση, αντανακλώνται και από τη δύσκολη διαπραγμάτευση για την ανανέωση και την αναβάθμιση των F-16 που θέλει η Τουρκία.

«Μην ξεχνάμε ότι μπαίνουμε σε ιστορική χρονιά, 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας και θα ακούσουμε πάρα πολλά, καθώς προβάλλεται η εικόνα μιας ισχυρής Τουρκίας. Τα μηνύματα όλα της Τουρκίας απευθύνονται στην Αμερική, δοκιμάζει τα όριά της, ενώ ανοικτά είναι τα μέτωπα της Συρίας, τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, η ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ, επισημαίνει ο Δημήτρης Τριανταφύλλου.

Ο αμερικανικός παράγοντας εντός του 2022, ιδιαίτερα και με τη φιλοξενία του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και την ομιλία του στα δύο σώματα του Κογκρέσου, σηματοδοτεί μια αλλαγή στάσης της Αμερικής, μία πιο εξισορροπημένη στάση όσον αφορά την Ελλάδα και την Τουρκία, συμπληρώνει ο καθηγητής.

«Αν η Ελλάδα επεκτείνει στα 12 από τα 6 ναυτικά μίλια νοτίως της Κρήτης, ξαφνικά το τουρκολιβυκό μνημόνιο αποκτά νέο πρόβλημα»

Από τη μια στους χάρτες είναι το τουρκολιβυκό μνημόνιο, προφανώς παράνομο και ανυπόστατο, το οποίο αγνοεί την ύπαρξη της Ρόδου, της Κρήτης και άλλων νησιών και από την άλλη η ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο καθόλα νόμιμη, συμφωνημένη με τις δύο χώρες κατατεθειμένη στον ΟΗΕ και με την λογική φυσικά της μέσης γραμμής. Άρα λοιπόν, αν η Ελλάδα επεκτείνει όπως δικαιούται τα 12 από 6 ναυτικά μίλια νοτίως της Κρήτης, ξαφνικά το τουρκολιβυκό μνημόνιο αποκτά νέο πρόβλημα, τόνισε ο κ. Τριανταφύλλου.

Γ. Μπαλτζώης: Στα 12 ναυτικά μίλια καταρρίπτεται το θεώρημα των Τούρκων

Η πολιτική της Τουρκίας βλέπει ότι το τοκογλυφικό μνημόνιο με τη Λιβύη καταρρίπτεται πρώτον από τη συμφωνία, την ΑΟΖ Ελλάδος Αιγύπτου και δεύτερον και από την ανακήρυξη των χωρικών υδάτων της Αιγύπτου. Το σχέδιο της Τουρκίας είναι ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και δεν πάμε 12 ναυτικά μίλια. Αν λοιπόν πάει 12 ναυτικά μίλια στην Κρήτη, σημαίνει ότι για όλα τα νησιά του της Ελλάδος πάμε στα 12 ναυτικά μίλια και εκεί καταρρίπτεται το παράνομο θεώρημα των Τούρκων, διότι το διεθνές δίκαιο, δεν το προβλέπει.  Γι αυτό και εκβιάζουν την Αλβανία να μην κάνει συμφωνία ΑΟΖ με την Ελλάδα, διότι στην ουσία παρέχονται αυτά τα δικαιώματα στη νήσο Κέρκυρα και στις Διαποντίων Νήσους, τόνισε ο αντιστράτηγος.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι οι δηλώσεις του Λίβυου στρατάρχη Χάφταρ,  ότι αν δεν φύγουν οι Τούρκοι και οι μισθοφόροι τους θα ανακηρυχθεί αυτόνομη η περιοχή της Κυρηναϊκής και νοτίως εκεί που είναι η έρημος, στο ανατολικό μέρος,  σημαίνει ότι αυτομάτως διαλύεται το σχέδιο της Τουρκίας να κάνει ΑΟΖ με την με τη Λιβύη.

Οι Τούρκοι έχουν εγκλωβιστεί στα μύθευμα τους και προσπαθούν να αντιδράσουν με αυτό τον άκομψο και πολύ επικίνδυνο τρόπο, τον οποίο για μένα θα έπρεπε η Ελλάδα να το καταγγείλει και στο ΝΑΤΟ και στα Ηνωμένα Έθνη, τόνισε ο κ. Μπαλτζώης.

Σχετικά με τις εκλογές η ημερομηνία των οποίων δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί στην Τουρκία, επισημάνθηκε επίσης ότι οι προκλήσεις είναι βούτυρο στο ψωμί του Ερντογάν, ωστόσο το θέμα είναι η δηλητηρίαση της κοινής γνώμης.

Το γεγονός ότι ασχολούνται συνεχώς οι Τούρκοι με το τι κάνει ο Φλώρος,  τις δηλώσεις του Μητσοτάκη και του Δένδια, σημαίνει δηλητηρίαση της κοινής γνώμης, κάτι που δεν νομίζω ότι δίνουμε τόσο μεγάλη σημασία θα έπρεπε στην Ελλάδα, τόνισε ο Δημήτρης Τριανταφύλλου, αναφέροντας:

Σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα η τουρκική κοινωνία, ακριβώς λόγω της πορείας που είχε η Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση,  έχει κοινά στοιχεία με τα δικά μας και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να επενδύσουμε σε αυτόν τον λαό για να μην δηλητηριαστεί περαιτέρω.

Πηγή: ΕΡΤ – Εκπομπή «Συνδέσεις»

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More