Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τρ. Καρατράντος στο Πρώτο: Έχουμε την ίδια στιγμή όξυνση του αντισημιτισμού και της ισλαμοφοβίας (audio)

Ως μια ακόμα σημαντική επίπτωση του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, η ριζοσπαστικοποίηση αναδύεται και αποτελεί απειλεί για την εσωτερική ασφάλεια της Ε.Ε., ενώ πριν λίγες ώρες στη Γερμανία υπήρξε περιστατικό σύλληψης 15χρονου ο οποίος προέτρεπε σε «ιερό πόλεμο» κατά της Δύσης και φέρεται να προετοίμαζε τρομοκρατική επίθεση.  

Συναντάμε αυτή την επίπτωση, την ριζοσπαστικοποίηση σε τρία πεδία εξήγησε σε συνέντευξή του για το ζήτημα αυτό, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο Τριαντάφυλλος Καρατράντος, Διεθνολόγος με ειδικότητα στα ζητήματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής, συνεργάτης στο ΕΛΙΑΜΕΠ.

Το πρώτο πεδίο, περιέγραψε, έχει να κάνει στενά με τους Παλαιστινίους και με το πώς κάθε πολεμική σύγκρουση με το Ισραήλ δημιουργεί περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση με τη δική τους διάσταση, τη διάσταση του δικαιώματος σε κράτος και αυτό οδηγεί στο να διαιωνίζεται το μίσος για το Ισραήλ, αλλά και να βλέπουμε αρκετούς ανθρώπους οι οποίοι μπαίνουν στη χρήση τρομοκρατικών μεθόδων. Το δεύτερο κομμάτι έχει να κάνει με το πώς οι τρομοκρατικές οργανώσεις εργαλειοποιούν στην προπαγάνδα τους, τη σύγκρουση Ισραήλ- Χαμάς, όπως η Αλ Κάιντα και ο ISIS, οι καθαυτού τρομοκρατικές οργανώσεις, οι οποίες έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να ενεργοποιήσουν την κατάσταση και να προσπαθήσουν να κερδίσουν οφέλη» ανέφερε ο κ. Καρατράντος.

Διαχρονικά, σημείωσε, η εξωτερική πολιτική των δυτικών χωρών και κυρίως όταν αυτή σχετίζεται με στρατιωτικές επεμβάσεις ή πολέμους, λειτουργεί ως ένας βασικός καταλύτης, ο οποίος δημιουργεί πολύ μεγάλη ένταση ριζοσπαστικοποίησης σε μουσουλμανικούς πληθυσμούς.

«Η ριζοσπαστικοποίηση είναι μια διαδικασία, ένα μονοπάτι. Έχουμε κάποιες, λίγες ευτυχώς, περιπτώσεις που κάποιος αυτόματα πηγαίνει στη βία. Δηλαδή θέλει τη μια μέρα να κάνει μια διαδήλωση, να το πω σχηματικά και την επομένη πηγαίνει να βάλει εκρηκτικά εκεί, να πάρει ένα καλάσνικοφ, ένα φορτηγό και να επιτεθεί. Οι περισσότεροι ακολουθούν κάποια στάδια και παίρνει κάποιο χρόνο. Το πρώτο λοιπόν στάδιο που υπάρχει, είναι αυτό το οποίο λέμε παράπονο ή οργή. Μπορεί κάποιος να είναι ή απογοητευμένος ή οργισμένος. Λοιπόν, η τάση των μουσουλμανικών πληθυσμών ή και όχι μόνο μουσουλμανικών πληθυσμών στις δυτικές χώρες, λειτουργεί ως το πρώτο υπόστρωμα στο οποίο θα έρθουν να παρέμβουν και να “κερδίσουν” εντός εισαγωγικών, στρατολογήσουν, εργαλειοποιήσουν οι τρομοκρατικές οργανώσεις ή άλλες εξτρεμιστικές προσωπικότητες» εξήγησε ο κ. Καρατράντος.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα του προβλήματος αυτή τη στιγμή που συναντάται, είναι ότι την ίδια στιγμή έχουμε όξυνση του αντισημιτισμού και όξυνση της ισλαμοφοβίας. «Σαν ένας φαύλος κύκλος, το ένα άκρο τροφοδοτεί το άλλο. Είναι δύσκολο. Δηλαδή να το πω σχηματικά, πάρτε για παράδειγμα την Ολλανδία. Για πάρα πολλά χρόνια ήταν το πρότυπο πολιτισμικών πολιτικών, δηλαδή ιδιαίτερα ο δήμος του Άμστερνταμ ήταν ίσως η πιο χαρακτηριστική περίπτωση καλής πρακτικής για τις πολυπολιτισμικές πόλεις. Σήμερα οι Ολλανδοί, τα τελευταία χρόνια, έχουν φτάσει στο ύστατο σημείο όλου αυτού με το εκλογικό αποτέλεσμα του Γκερτ Βίλντερς, δηλαδή με το ακροδεξιό κόμμα, το οποίο δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα» επισήμανε ο κ. Καρατράντος.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More