Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τσιμπιστά και σαλιάρα- Τα χριστουγεννιάτικα γλυκά της Κοζάνης

Παλιές συνταγές, έφεραν οι πρόσφυγες από την Μικρά Ασία στον νέο τόπο εγκατάστασης τους, στην Κοζάνη, με ονομασίες άγνωστες για τους μη ειδήμονες, αλλά με μοναδική γεύση.

Οι μυρωδιές που πλημμυρίζουν την ατμόσφαιρα οδήγησαν την δημοσιογράφο της ΕΡΤ Δέσποινα Αμαραντίδου στην κουζίνα ενός νοικοκυριού στην Κοζάνη.

Εκεί η Φάνυ Φτάκα- Τσικριτζή, συγγραφέας μαγειρικής, εξηγεί πως ετοιμάζουν τα φημισμένα τοπικά γλυκά Τσιμπιστά και σαλιάρα.

Η ονομασία σαλιάρα προέρχεται από τον γυμνοσάλιαγκα και η παρασκευή απαιτεί  ιδιαίτερη τεχνική. Πρόκειται για το πιο αντιπροσωπευτικό γλυκό, που το προσφέρουν μόνο στην Κοζάνη και την Σιάτιστα. Μάλιστα καταγράφεται από το 1842, δηλαδή συμπληρώνει σχεδόν δυο αιώνες ζωής.

Τα Τσιμπιστά λέγονται και νυφιάτικα, καθώς σύμφωνα με την παράδοση τα έστελνε η οικογένεια της νύφης στον γαμπρό κατά τον αρραβώνα.

Βασικό συστατικό η κασταλαή, που είναι σταχτόνερο από ξύλα βαλανιδιάς.

Ισλή ή τσιμπιστά ήρθαν στην περιοχή με τους πρόσφυγες, εξηγεί η κ. Τσικριτζή. Που συνεχίζει την παράδοση και μεταφερει την εμπειρία και τις γνώσεις στις νεότερες γενιές.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More