Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τσούκαλης στην ΕΡΤ: Ελλάδα και Τουρκία έχουν τη δική τους αντίληψη για το ρόλο τους στο γεωπολιτικό σύστημα

Την πεποίθηση ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν διαφορετική αντίληψη τόσο η μια για την άλλη όσο και για το ρόλο τους σε ένα γεωπολιτικό σύστημα που αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς, εξέφρασε στην εκπομπή της ΕΡΤ «Ανάλυσέ το» και στον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά, ο πρόεδρος ΔΣ ΕΛΙΑΜΕΠ, Καθηγητής SciencePo στο Παρίσι και Ομότιμος Καθηγητής του ΕΚΠΑ Λουκάς Τσούκαλης.

«Η Ελλάδα είναι μια μεσαίου μεγέθους ευρωπαϊκή χώρα, η οποία αισθάνεται ότι απειλείται η εδαφική της ακεραιότητα από την Τουρκία. Και γι’αυτό επενδύει σε συμμαχίες, αποτρεπτική ισχύ και επικαλείται το Διεθνές Δίκαιο. Η Τουρκία, είναι μια άλλη κατηγορία. Ιδιαίτερα επί Ερντογάν και μετά το 2016, η Τουρκία αναγορεύει εαυτήν σε περιφερειακή δύναμη, με τη φιλοδοξία να γίνει παγκόσμιος παίχτης σε έναν κόσμο που πλέον δεν θα ελέγχουν μόνο οι ΗΠΑ, αλλά γίνεται ένα σύστημα πολυ-πολικό. Και ο Ερντογάν ονειρεύεται το δικό του ρόλο να είναι ένας από τους παγκόσμιους παίχτες», επεξήγησε ο κ. Τσούκαλης και πρόσθεσε:

«Αν η Τουρκία προσέρχεται στον διάλογο με την Ελλάδα, με την επιδίωξη ότι είναι ηγεμονεύουσα δύναμη στην ευρύτερη περιοχή και η Ελλάδα πρέπει να αποδεχτεί τις συνέπειες, τότε δεν υπάρχει κανένα μέλλον στις διαπραγματεύσεις και τη συζήτηση ανάμεσα στις δύο πλευρές. Αν η Τουρκία προσέρχεται στο διάλογο με τον στόχο και την ελπίδα ότι θα καταλήξει σε έντιμους συμβιβασμούς σε πράγματα που μπορείς να συζητήσεις, τότε νομίζω υπάρχει περιθώριο», κατέληξε ο κ. Τσούκαλης.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More