Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τόγκο: Πάνω από 30 νεκροί σε τρομοκρατικές ενέργειες το 2023

Η κυβέρνηση του Τόγκο έδωσε στη δημοσιότητα —γεγονός σπάνιο— επίσημο απολογισμό των θυμάτων των «τρομοκρατικών» ενεργειών στη χώρα το τρέχον έτος μέσω της κρατικής τηλεόρασης χθες Δευτέρα το βράδυ.

Κατά τη διάρκεια του 2023, οι αρχές του Τόγκο καταμετρούν «31 νεκρούς, 29 τραυματίες και 3 αγνοούμενους» σε «τρομοκρατικές» ενέργειες, δήλωσε στο TVT η Γιαουά Κουιγκάν, υπουργός Επικοινωνίας και κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Στη χώρα μας καταγράφτηκαν μια επίθεση με ενέδρα, 11 μάχες με ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες, 9 εκρήξεις αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, ενώ εντοπίστηκαν και εξουδετερώθηκαν είκοσι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί», διευκρίνισε η υπουργός.

Σύμφωνα με την ίδια, «η πρώτη επίθεση τρομοκρατών» είχε διαπραχθεί στη Σανλοαγκά, στον νομό Κπεντζάλ, τον Νοέμβριο του 2021, και «ακολουθήθηκε από παρεισφρήσεις και επεισόδια στην περιφέρεια της σαβάνας», στο βόρειο τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο.

Βόρειες περιοχές του Μπενίν, του Τόγκο και της Γκάνας υφίστανται επιθέσεις και εισβολές οργανώσεων τζιχαντιστών που ακμάζουν στο Σαχέλ κι επιδιώκουν να επεκταθούν προς τον νότο.

Μέχρι χθες, η κυβέρνηση του Τόγκο έδινε πληροφορίες για το ζήτημα με το σταγονόμετρο.

Τον Απρίλιο, ο πρόεδρος του Τόγκο, ο Φορ Γκνασινγκμπέ, δήλωνε πως οι τζιχαντιστές έχουν σκοτώσει περίπου 140 ανθρώπους, οι εκατό από τους οποίους ήταν άμαχοι, αφότου άρχισαν να εξαπολύουν επιθέσεις στη χώρα στα τέλη του 2021.

Το ζήτημα της δημόσιας ασφάλειας θα βρίσκεται στην καρδιά των προσεχών βουλευτικών και περιφερειακών εκλογών στο Τόγκο, που αναμένεται να διεξαχθούν «το αργότερο στα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2024», σύμφωνα με την κυρία Κουιγκάν.

Η κυβέρνηση διαβεβαίωσε πως «λαμβάνει υπόψη» τις «προκλήσεις για την ασφάλεια» και ότι θα «εγγυηθεί σε όλους —υποψήφιους, εκλογείς και πολίτες— την απαραίτητη ασφάλεια καθ’ άπασα την επικράτεια».

Ο Φορ Γκνασινγκμπέ βρίσκεται στην εξουσία από το 2005, όταν διαδέχθηκε τον πατέρα του, τον στρατηγό Εγιαντεμά Γκνασινγμπέ, που κυβέρνησε τη χώρα της Αφρικής με σιδηρά πυγμή για 38 χρόνια.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More