Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τ. Ερντογάν: «Όχι» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αλλά με πολιτική «ανοιχτών θυρών»

Η Τουρκία δεν μπορεί να εγκρίνει την υποψηφιότητα της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, , όταν αυτή εξακολουθεί να ανοίγει την αγκαλιά της στους τρομοκράτες, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την Παρασκευή, κατεβάζοντας τον πήχη των προσδοκιών για τη στάση της της Άγκυρας στη Σϋνοδο Κορυφής του Βίλνιους.

«Πώς μπορεί η Τουρκία να εμπιστευτεί μια χώρα όπου οι τρομοκράτες έχουν ξεφύγει; Πώς μπορεί μία χώρα που αποτυγχάνει να αποστασιοποιηθεί από την τρομοκρατία να συνεισφέρει στο ΝΑΤΟ;» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε τελετή αποφοίτησης στρατιωτικών σχολών στην Κωνσταντινούπολη.

«Θα το συζητήσουμε με τους εταίρους μας κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί την Τρίτη στο Βίλνιους και θα λάβουμε την καλύτερη απόφαση, όποια κι αν είναι αυτή», δήλωσε ο Ερντογάν λίγο πριν υποδεχτεί στην Κωνσταντινούπολη τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος και προειδοποίησε ότι «η έλλειψη ενότητας εντός του ΝΑΤΟ αντιπροσωπεύει απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια».

Με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Ερντογάν και ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον θα συναντηθούν τη Δευτέρα στο Βίλνιους, παραμονή της έναρξης της συνόδου κορυφής, σε μια προσπάθεια άρσης του τουρκικού βέτο στην ένταξη της Σουηδίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος εμποδίζει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από τον Μάιο του 2022, κατηγορώντας την για υποτιθέμενη επιεική στάση προς τους Κούρδους μαχητές που έχουν βρει καταφύγιο στο έδαφός της, είπε επίσης ότι τάσσεται υπέρ της «πολιτικής των ανοιχτών θυρών».

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, είναι η τελευταία χώρα μαζί με την Ουγγαρία που ακόμη δεν έχει επικυρώσει την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στη Συμμαχία παρά τα πολλά βήματα που έχει λάβει η Στοκχόλμη απέναντι σε αιτήματα που έγειρε η Άγκυρα, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης του Συντάγματος και της υιοθέτησης ενός νέου αντιτρομοκρατικού νόμου.

Ανταπόκριση: Γιάννης Μανδαλίδης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More