Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Υεμένη: Αντιμέτωπη με τεράστια ανθρωπιστική κρίση – Έκκληση για βοήθεια στη διεθνή κοινότητα

Η Υεμένη βιώνει μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές τραγωδίες στην υφήλιο. Ο εμφύλιος πόλεμος που μαίνεται στη χώρα από το 2014 έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στην Υεμένη, άμεσα και έμμεσα, ενώ ξερίζωσε εκατομμύρια άλλους. Η αναγνωρισμένη κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το ποσοστό φτώχειας στη χώρα έχει αυξηθεί στο 80% και η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 50%.

Αυτό επισήμανε στην ομιλία του ο Υπουργός Σχεδιασμού και Διεθνούς Συνεργασίας, Waed Badeb, στο πολιτικό φόρουμ υψηλού επιπέδου για το τρέχον έτος 2023, το οποίο ολοκλήρωσε τις εργασίες του χτες Τετάρτη 19/7, στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το Yemeni Saba Agency.

Ο Badheeb κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει την Υεμένη για την εδραίωση της ειρήνης, την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για την ανοικοδόμηση και την επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης, επισημαίνοντας τις άνευ προηγουμένου προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Υεμένη, οι οποίες αντιπροσωπεύονταν από το πραξικόπημα της ομάδας Χούτι κατά του κράτους και την κατοχή ιδρύματα.

Επεσήμανε ότι η Υεμένη αντιμετωπίζει μια επιδεινούμενη κρίση σε διάφορους τομείς, καθώς η επισιτιστική ανασφάλεια έχει φτάσει το 60% του πληθυσμού και το 80% του πληθυσμού χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια, επιπλέον του εκτοπισμού, περίπου 4,3 εκατομμυρίων ανθρώπων που στερούνται βασικών υπηρεσιών.

Η χώρα αντιμετωπίζει επίσης υψηλό εξωτερικό χρέος, συρρίκνωση της οικονομίας κατά περισσότερο από 50% του ΑΕΠ, μείωση των δημόσιων εσόδων και αύξηση του ποσοστού φτώχειας σε περίπου 80%.

Ο Bazeeb επεσήμανε την πρόσφατη επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της κυβέρνησης ως αποτέλεσμα της στόχευσης των λιμανιών εξαγωγής πετρελαίου από την ομάδα Χούτι με drones, που οδήγησε σε ζημιές στα λιμάνια και στη διακοπή των εξαγωγών πετρελαίου, που αντιπροσωπεύουν το 65% των δημόσιων εσόδων.

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More