Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Υπάρχει κίνδυνος να ανάψει ξανά φωτιά στο Ναγκόρνο Καραμπάχ;

Μέσα σ ’όλες τις κρίσεις της εποχής, μια φωτιά στον Καύκασο, που ποτέ δεν έσβησε αλλά εδώ και ενάμιση χρόνο σιγοκαίει σαν τη θράκα, ίσως πάει να φουντώσει ξανά. Ο λόγος για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου στα τέλη Ιουλίου ξέσπασαν ύστερα από καιρό ξανά σοβαρά επεισόδια μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων στη γραμμή εκεχειρίας γύρω από το εναπομείναν αυτόνομο έδαφός του.

Το Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε την αρμενική πλευρά για χρήση πυροβολικού εναντίον θέσεων του στις περιοχές Λαντσίν και Καλαμπατζίρ, προσθέτοντας πως αναγκάστηκε να απαντήσει σκοτώνοντας 4 στρατιώτες και τραυματίζοντας άλλους 15 του αντιπάλου. Οι αρχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ διέψευσαν πως αυτές ξεκίνησαν επίθεση, κατηγόρησαν για παραβίαση της εκεχειρίας το Αζερμπαϊτζάν και κάλεσαν σε γενική επιστράτευση. Μετά από μερικά 24ωρα η ηρεμία επανήλθε στην περιοχή, αλλά παραμένει εύθραυστη.

Για τη λήξη των νέων εχθροπραξιών θεωρείται πως έπαιξε ρόλο τηλεφώνημα του Αμερικανού ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν στους ομολόγους του στο Μπακού και το Ερεβάν. Η Ρωσία, καθοριστικός παράγων για την ειρήνευση μετά τον πόλεμο των 44 ημερών το φθινόπωρο του 2020, επιβεβαίωσε και η ίδια την έκρηξη βίας και το ενδιαφέρον είναι πως αυτή τη φορά κατηγόρησε την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν για πρόκλησή της. Κατόπιν τούτων οι ρόλοι των δύο μεγάλων δυνάμεων ως προς το Ναγκόρνο Καραμπάχ, αλλά και την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, μοιάζουν να μεταβάλλονται υπό την επίδραση και του πολέμου στην Ουκρανία. Eπιπλέον, το ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ βρισκόταν στην ατζέντα της συνάντησης πριν μερικές μέρες Πούτιν-Ερντογάν στο Σότσι, όπως έγινε γνωστό από τον εκπρόσωπο του Ρώσου Προέδρου Πεσκόφ. Και τίθεται το ζήτημα πιο παραμένει το modus vivendi Ρωσίας/Τουρκίας ως προς αυτό, καθώς, μάλιστα, μέσα στον τελευταίο χρόνο εμφανίζεται μια ορισμένη προσέγγιση Τουρκίας και Αρμενίας…

Εν κατακλείδι, το κρίσιμο ερώτημα είναι αν υπάρχει κίνδυνος, βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα, η κρίση του Ναγκόρνο Καραμπάχ να αναζωπυρωθεί, πέραν μεμονωμένων επεισοδίων∙ αλλά και ποιά προοπτική έχει μακροπρόθεσμα για το status της περιοχής η συμφωνία που έγινε το Νοέμβριο του 2020 για τη λήξη των συγκρούσεων, με τη μεσολάβηση της Ρωσίας και τις εγγυήσεις και της Τουρκίας.

Γιώργος Μενεσιάν

Η εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» ασχολήθηκε με την ανάλυση του παραπάνω θέματος, με τη συμμετοχή του νεαρού διεθνολόγου Γιώργου Μενεσιάν, συνεργάτη του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και με ενασχόληση πάνω στα θέματα του Καυκάσου.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More