Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Υποβρύχιο «Τιτάνας» – Τιτανικός: Ανακτήθηκε τμήμα του βαθυσκάφους με πιθανά ανθρώπινα υπολείμματα

Νέα συντρίμμια του τουριστικού υποβρυχίου «Τιτάνα» όπου άφησαν την τελευταία τους πνοή τα πέντε μέλη της αποστολής που επισκέπτονταν το ναυάγιο του Τιτανικού στα βάθη τον ωκεανού, ήρθαν στο φως. Στα νέα ευρήματα είναι και πιθανά υπολείμματα ανθρώπινων οστών η διερεύνηση των οποίων ενδεχομένως ρίξει περισσότερο φως στα αιτία της τραγωδίας.

Στις  4 Οκτωβρίου, μηχανικοί από το Συμβούλιο Θαλάσσιων Ερευνών ανακάλυψαν και μετέφεραν, μετά από υποβρύχια επιχείρηση, τα νέα υπολείμματα του υποβρύχιου Titan που βρήκαν στον βυθό της θάλασσας του Ατλαντικού.

«Πιθανά ανθρώπινα λείψανα ανακτήθηκαν προσεκτικά από τα συντρίμμια του Τιτάνα και  μεταφέρθηκαν για ανάλυση από  επαγγελματίες ιατρούς των ΗΠΑ», ανέφερε σε δήλωση της η Ακτοφυλακή των Ηνωμένων Πολιτειών. Ανακτήθηκε σχεδόν άθικτο τμήμα του πρυμναίου μέρους.

Το Titan, ένα μικρό βαθυσκάφος περίπου 6,5 μέτρων που το χειριζόταν ιδιωτική εταιρεία, ξεκίνησε στις 18 Ιουνίου ένα επικίνδυνο ταξίδι με προορισμό το διάσημο ναυάγιο, ωστόσο λίγο πριν φτάσει υπέστη μια «καταστροφική έκρηξη» που σκότωσε ακαριαία τους πέντε άνδρες που επέβαιναν στο υποβρύχιο.

Μεταξύ των επιβατών ήταν και ο Γάλλος εξερευνητής  Paul-Henri Nargeolet , με το παρατσούκλι “Mr Titanic”. Μαζί του ταξίδευαν ο εκατομμυριούχος Πακιστανός επιχειρηματίας Shahzada Dawood με τον γιο του Suleman, έναν 19χρονο φοιτητή. Ο Βρετανός εξερευνητής Hamish Harding και ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας OceanGate, Stockton Rush.

Στα τέλη Ιουνίου, τα πρώτα υπολείμματα βρέθηκαν  στο βυθό της θάλασσας, περίπου 500 μέτρα από τα ερείπια του Τιτανικού, σε σχεδόν 4.000 μέτρα βάθος, ανοιχτά τις ακτές της Νέας Γης (Καναδάς).

Μετάφραση Αθανάσιος Ρούντος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More