Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΥΠΟΙΚ: Προϋπόθεση ο εξορθολογισμός του προϋπολογισμού για το Πάρκο Υψηλής Έρευνας

Τη μείωση του προϋπολογισμού του Πάρκου Υψηλής Έρευνας και Τεχνολογίας, που ανέρχεται στα 50 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του, συστήνει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Η Υφυπουργός Κοινωνικής Προστασίας και Οικογένειας και βουλευτής Ιωαννίνων, Μαρία Κεφάλα, δήλωσε ότι ο εξορθολογισμός του προϋπολογισμού απαιτείται για την εξέταση πιθανών τρόπων χρηματοδότησης, μετά από συνάντηση που είχε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Νίκο Παπαθανάση, η οποία εστίασε στις εξελίξεις γύρω από το Πάρκο Υψηλής Έρευνας, το οποίο απεντάχθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η κα Κεφάλα επιμένει στη σημασία του έργου για την ανάπτυξη της Ηπείρου, ενώ ο κ. Παπαθανάσης αναφέρει ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη δυνατότητα εξασφάλισης του 50% της χρηματοδότησης, με τημ προύπόθεση τον εξορθολογισμό του προϋπολογισμού.

Εν τω μεταξύ σε άρθρο του ο πρώην Υπουργός και πρώην βουλευτής Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης, χαρακτηρίζει “πρωτοφανή την έλλειψη σχεδιασμού για το «Πάρκο» από πλευράς Περιφέρειας Ηπείρου” και σημειώνει “Το λεγόμενο «Πάρκο Τεχνολογίας Ηπείρου» που επιχείρησε να υλοποιήσει από το 2019, η Περιφέρεια Ηπείρου, εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης τον Νοέμβριο 2022 χωρίς να πληροί τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας…

Ενδεικτικά:

– το «Πάρκο» δεν προβλέπεται από κανένα Χωροταξικό σχεδιασμό,

– δεν δημιουργήθηκε Εταιρεία Ανάπτυξής του με ικανά κεφάλαια,

-δεν οργανώθηκε, ούτε πολεοδομήθηκε η αναγκαία έκταση, ώστε κάθε ενδιαφερόμενη εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, ως δυνητικός επενδυτής, να εγκατασταθεί και αναπτυχθεί με δικές της δαπάνες.

Συνεπώς, η πρόσφατη απένταξη του λεγόμενου «Πάρκου» από το Ταμείο Ανάκαμψης ήταν αναμενόμενη”, καταλήγει ο Στ. Καλογιάννης.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More