Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Υποχρεωτική χρήση POS για άλλα 35 επαγγέλματα

Επεκτείνεται με την έλευση του νέου έτους η χρήση POS σε 35 κατηγορίες επαγγελματιών. Μεταξύ αυτών είναι όλοι οι υπαίθριοι πάγκοι σε λαϊκές, γήπεδα και πανηγύρια αλλά και τα ταξί. Στόχος της κυβέρνησης η αποτελεσματική πάταξη της φοροδιαφυγής και η εξάλειψη πρακτικών παραοικονομίας.

Τα αυτόματα μηχανήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών POS, έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στα ταξί, καθώς όπως αναφέρουν οι επαγγελματίες, όλο και περισσότεροι επιβάτες ζητούν να πληρώνουν με κάρτα.

Στην Κοζάνη για παράδειγμα, εδώ και αρκετό καιρό, τα ταξί διαθέτουν POS, καθώς εξυπηρετούνται και οι πελάτες και οι ιδιοκτήτες των ταξί. Αντίστοιχη είναι η εικόνα σε άλλες μικρές επιχειρήσεις, όπου μέχρι στιγμής το POS δεν είναι υποχρεωτικό.

Με κοινή υπουργική απόφαση που αναμένεται να δημοσιευτεί, άλλες 35 κατηγορίες επαγγελμάτων υποχρεούνται να διαθέτουν POS από την 1η Ιανουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο αφορά μεταξύ άλλων ταξί, παραγωγούς λαϊκών αγορών, περίπτερα, καταστήματα ψιλικών, παντοπωλεία, κινηματογράφους, θέατρα, συναυλίες, κτηματομεσίτες και ΙΕΚ.

Από την πλευρά τους οι επαγγελματίες κάνουν λόγο για επιπλέον οικονομική επιβάρυνση για την αγορά των μηχανημάτων και την προμήθεια σε διαχειριστές ηλεκτρονικών συναλλαγών, την ώρα που οι τζίροι, όπως αναφέρουν, κινούνται σε χαμηλά επίπεδα. Όσοι δεν ανταποκριθούν στο μέτρο, θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα, που σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να φτάνουν τα 1500 ευρώ κατά περίπτωση.

Ρεπορτάζ: Δέσποινα Αμαραντίδου, Μαρία Μανακα, Βάγια Μαματζιόλα

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More