Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Υποχωρεί η κακοκαιρία Petar – Μικρής έκτασης πλημμυρικά φαινόμενα και κατολισθήσεις

Η τελευταία βροχή ήταν στη Λέσβο γύρω στις 10.30 καθώς η κακοκαιρία Petar βαίνει προς εκτόνωση. Το κύμα κακοκαιρίας ήρθε από την Κέρκυρα εξασθενημένο  χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα στα παράλια της Ηπείρου .Το βράδυ του Σαββάτου επλήγη η Δυτική Ελλάδα προκαλώντας προβλήματα σε πτήσεις και μικρής έκτασης πλημμυρικά φαινόμενα. Οι διακοπές ρεύματος στη βόρεια Κέρκυρα έχουν αποκατασταθεί. Η ημέρα χαρακτηρίζεται ως μεταβατική, καθώς από την Τρίτη ενισχύονται οι άνεμοι που την Τετάρτη και την Πέμπτη θα φτάσουν στα 8 Μποφόρ στο κεντρικό Αιγαίο και η εβδομάδα αναμένεται δροσερή με πτώση της θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς.

«Έρχεται δύσκολη εβδομάδα σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές, επεσήμανε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ζητώντας ιδιαίτερη προσοχή από πολίτες και φορείς ενώ υπενθύμισε ότι οι περισσότερες πυρκαγιές οφείλονται σε ανθρώπινο χέρι.

Προβλήματα σε Κέρκυρα και Κεφαλονιά

Τουλάχιστον επτά πτήσεις από το εξωτερικό δεν προσειώθηκαν στο αεροδρόμιο «Ιωάννης Καποδίστριας» της Κέρκυρας λόγω της κακοκαιρίας και κατευθύνθηκαν σε γειτονικά αεροδρόμια, στην Πρέβεζα, τη Θεσσαλονίκη και στο Μπρίντιζι της Ιταλίας.

Επρόκειτο για τέσσερις πτήσεις από την Πολωνία, μία από Βερολίνο, μια από Δουβλίνο και μία από τη Ζυρίχη. Παράλληλα, σημειώθηκαν πολύωρες καθυστερήσεις στην άφιξη και αναχώρηση σε μια δύσκολη ημέρα της τουριστικής σεζόν.

Στην παραλία Πόρτο Τιμόνι της Κέρκυρας απεγκλωβίστηκαν ασφαείας με ιδιωτικό σκάφος δέκα τουρίστες ενώ στο σημείο έσπευσε δύναμη της πυροσβεστικής Υπηρεσίας και σκάφος του λιμενικού.

Στην Κασσιόπη εκδηλώθηκε και χαλαζόπτωση για να ακολουθήσει διακοπή ρεύματος εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Λόγω της σφοδρής βροχόπτωσης στην Κεφαλονιάτα φερτά υλικά έκλεισαν και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στο δρόμο Αργοστολίου –Φισκάρδου Εγκλωβίστηκαν αυτοκίνητα και χρειάστηκε να επέμβει η Πολιτική Προστασία όπου με ειδικά χωματουργικά άνοιξε τον δρόμο.

Η κυκλοφορία διεκόπη και στον δρόμο που οδηγεί από τα Διβαράτα στον Μύρτο.

Άμεση ήταν η επέμβαση της Λιμενικής Αρχής Σάμης Κεφαλονιάς, όταν ενημερώθηκε ότι σκάφος σημαίας Γερμανίας βρίσκεται σε πιθανή δυσχερή θέση, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Το σκάφος όπου επέβαιναν πέντε άτομα, έδεσε συνοδεία του λιμενικού, στον λιμένα Αγίας Ευφημίας.

Έντονη βροχόπτωση σημειώθηκε και στα Σύβοτα Θεσπρωτίας, όπου οι κάτοικοι είχαν λάβει από νωρίς το βράδυ μήνυμα 112 χωρίς, ωστόσο, να έχουν αναφερθεί προβλήματα.

Συνολικά η κακοκαιρία επηρέασε πρόσκαιρα την Κέρκυρα ,τους Παξούς, την Κεφαλονιά, τη Λευκάδα, την Ιθάκη, την Ήπειρο, τη δυστική Στερεά, τη δυτική Μακεδονία και τέλος τη βορειοδυτική Πελοπόννησο και τέλος τη Θεσσαλία και την κεντρική Μακεδονία.

Live η πορεία της κακοκαιρίας «Petar»

Νωρίτερα το Σάββατο, εστάλη μήνυμα από το 112 για ακραία καιρικά φαινόμενα σε πολλές περιοχές της δυτικής χώρας, και συγκεκριμένα σε Ιόνιο, Ήπειρο και Αιτωλοακαρνανία.

Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣

Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες) τις επόμενες ώρες έως αργά το βράδυ σε #Ιόνιο #Ήπειρο & #Αιτωλοακαρνανία

Περιορίστε τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων & ακολουθείτε οδηγίες Αρχών

https://t.co/mbLpAekqgN

— 112 Greece (@112Greece) August 5, 2023

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More