Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φίλοι του Κυβερνείου Θεσσαλονίκης: «Αντίθετοι σε ενδεχόμενη μετατροπή του είτε σε «ξενοδοχείο» είτε σε χώρο «διασκέδασης»

Με ανακοίνωσή του ο σύλλογος «Φίλοι του Κυβερνείου Θεσσαλονίκης (ΠΑΛΑΤΑΚΙ)» τονίζει ότι παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα γύρω από τη υπόθεση διάσωσης και αξιοποίησης του εμβληματικού ακινήτου που διαθέτει η Θεσσαλονίκη, γνωστό ως «Κυβερνείο» ή «Παλατάκι». Παράλληλα αναφέρει ότι στο έγγραφο της ΕΤΑΔ υπάρχουν κάποιες ασάφειες που πρέπει να απαντηθούν.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου σε συνεδρίασή του την Τετάρτη 28/2/2024 ασχολήθηκε εκτενώς με τις θέσεις που διατυπώνει η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) σε έγγραφό της, με ημερομηνία 9/2/2024 (Απάντηση στην με αρ. πρωτ. 2968/01.02.2024 ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου) και έκρινε ότι χρειάζονται διευκρινήσεις σε κάποια ζητήματα που θέτει, και ιδιαίτερα ως προς τη χρήση και τον χαρακτήρα που θα έχει.

Επισημάνθηκε μεταξύ άλλων πως υπάρχουν σημεία διφορούμενα και ακατανόητα που δημιουργούν σύγχυση ως προς τις σκοπούς και τις προθέσεις της ΕΤΑΔ σχετικά με αξιοποίηση του ιστορικού ακινήτου, το οποίο υπενθυμίζεται ότι από το 2001, με απόφαση του τότε Υπουργού Μακεδονίας Θράκης, Γιώργου Πασχαλίδη, έχει κηρυχθεί διατηρητέο.

Στο έγγραφο της ΕΤΑΔ κι ενώ γίνεται προσπάθεια καθησύχασης όλων των δυνάμεων της Θεσσαλονίκης που τάσσονται υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα που πρέπει να έχει το «Κυβερνείο» αφής στιγμής διασωθεί και αξιοποιηθεί, ο τρόπος διατύπωσης κάποιων προτάσεων και η επιλογή λέξεων δημιουργούν ασάφεια ως προς τις πραγματικές προθέσεις της ΕΤΑΔ.
Τέτοιο ζήτημα γεννά, για παράδειγμα, η επιλογή της ΕΤΑΔ να αναφερθεί σε πράξεις που προτίθεται να προβεί «χάριν του δημοσίου συμφέροντος», αλλά αποφεύγει οποιαδήποτε αναφορά στο αν το ακίνητο θα διατηρήσει τον «δημόσιο χαρακτήρα» του.

Ένα άλλο σημείο που γεννά έντονους προβληματισμούς είναι εκείνο όπου η ΕΤΑΔ αναφέρει πως σε μελέτη σκοπιμότητας που έγινε τον Οκτώβριο του 2020 εξετάστηκαν δύο χρήσεις, η μία αφορά την μετατροπή του κτιρίου σε «πολυτελές ξενοδοχείο» και η άλλη σε «πολυχώρο διασκέδασης και πολιτισμού».
Το σωματείο εξαρχής έχει διατυπώσει την αντίθεσή του σε ενδεχόμενη μετατροπή του Κυβερνείου είτε σε «ξενοδοχείο» είτε σε χώρο «διασκέδασης». Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την επιλογή της λέξης «διασκέδασης» διατυπώθηκαν πολλές επιφυλάξεις και προβληματισμοί.

Σε επόμενη παράγραφο όπου η ΕΤΑΔ αναφέρεται σε «μελέτη προσδιορισμού του κόστους των μελετών και των κατασκευαστικών εργασιών», που έγινε τον Μάρτιο του 2023 ανακοινώνεται πως «ως σενάριο λήφθηκε υπόψη η επανάχρηση με χρήσεις Πολιτισμού & Εστίασης». Εδώ λοιπόν προστέθηκε η λέξη «Εστίαση».
Σε τρίτη παράγραφο του κειμένου εκεί όπου γίνεται αναφορά στη «μελέτη σκοπιμότητας» που έγινε τον Απρίλιο του 2023, σημειώνεται πως αυτή έγινε «λαμβάνοντας υπόψη ως προς τις ενδεχόμενες χρήσεις του ακινήτου, ως χώρου πολιτισμού, εστίασης και αναψυχής». Εδώ πρωτοεμφανίζεται η λέξη «αναψυχή».

Κατόπιν όλων αυτών, το Δ.Σ. του συλλόγου μας, σταθερά προσηλωμένο στους στόχους παρακολουθεί με σχετική ικανοποίηση την κινητικότητα που παρατηρείται επί του θέματος και δεσμεύεται να αξιολογήσει τις προτάσεις της Ε.Τ.Α.Δ. μετά τις διευκρινήσεις που θα επιδιώξει να λάβει σχετικά με τις χρήσεις του Κυβερνείου και βεβαίως ως προς τον Δημόσιο χαρακτήρα που αυτό πρέπει να έχει.

Διαβάστε επίσης: Θεσσαλονίκη: Σφοδρές αντιδράσεις στο ενδεχόμενο μετατροπής του Κυβερνείου σε ξενοδοχείο

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More