Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Φαίδρας άτοπος”: Ρεσιτάλ για δύο σολίστ

Το έργο της Δήμητρας Μήττα «Φαίδρας Άτοπος», σε σκηνοθεσία Αντώνη Καραγιάννη, με την Ηρώ Μουκίου στον ομώνυμο ρόλο, μετά την θριαμβευτική υποδοχή του κοινού στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, έρχεται στην Αθήνα με την σύμπραξη του Νίκου Ξανθούλη και μελωδίες αρχαίας επτάχορδης λύρας επί σκηνής, στο θέατρο Εν Αθήναις σε παραγωγή του VAULT Theatre Plus. Από την Κυριακή 21 Ιανουαρίου, και κάθε Κυριακή στις 18:00, για περιορισμένες παραστάσεις. Πρόκειται για ένα ρεσιτάλ για δύο σολίστ. Μία ηθοποιό και έναν μουσικό, δήλωσε ο Νίκος Ξ;ανθούλης.

Η Ηρώ Μουκίου φέρνει, με την ερμηνεία της, στο προσκήνιο την ανήλια πλευρά του μύθου της Φαίδρας. Αποκαλύπτει, με απόλυτη ειλικρίνεια, όλο τον εσωτερικό κόσμο της ηρωίδας η οποία κάνει την αυτοκριτική της και αναμετράται συνεχώς με την ψυχή της, τα σκοτάδια και τα αδιέξοδα που βασάνιζαν την ίδια και έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην πορεία της ζωής της. Το έργο είναι μια σύμπραξη του κλασικού έργου και της σύγχρονης ματιάς, δήλωσε στην ΕΡΤ3 η κα Μουκίου.

Η Φαίδρα είναι, κατά κάποιο τρόπο, σα μια ημίθεα. Κόρη του Μίνωα και της Πασιφάης, στη Κρήτη. Έχει παντρευτεί το Θησέα, τον ηρωικό βασιλιά της Αθήνας, είναι η δεύτερη γυναίκα του. Η καρδιά της όμως χτυπά για τον Ιππόλυτο, το γιό του Θησέα, από τον πρώτο γάμο του. Προσπαθεί, με κάθε τρόπο, να κατακτήσει την καρδιά του, αλλά δεν τα καταφέρνει. Για να πάρει εκδίκηση διαβάλλει τον Ιππόλυτο στον πατέρα του. Αυτός το διώχνει από τη χώρα του. Στο φευγιό του ένα θαλάσσιο τέρας εμφανίζεται μπροστά στο άρμα του Ιππόλυτου, αυτός παρασέρνεται από τα άλογά του και σκοτώνεται. Όταν μαθαίνει το νέο η Φαίδρα αυτοκτονεί, αισθανόμενη τύψεις από τις ενοχές.

Ο μύθος της Φαίδρας έχει μεταφερθεί στη θεατρική σκηνή από τον Ευριπίδη, στην τραγωδία του «Ιππόλυτος». Ο Αντώνης Καραγιάννης δίνει μια άλλη οπτική ματιά στο μύθο στο «Φαίδρας άτοπος». Αφήνει τη Φαίδρα να μιλήσει, κατά κάποιο τρόπο, να απολογηθεί για αυτά που έκανε.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More