Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φεστιβάλ Πούρων της Αβάνας: Οι διεθνείς πωλήσεις αυξήθηκαν ελαφρώς το 2022

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι. Έχουμε μια αύξηση 2% σε σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία, έχουμε φτάσει το ποσό των 545 εκατομμυρίων δολαρίων» των εσόδων, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της εταιρικής ανάπτυξης, Χοσέ Μαρία Λόπεζ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου κατά την έναρξη του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Πούρων της Αβάνας.

Το 2021, τα έσοδα είχαν φτάσει τα 568 εκατομμύρια δολάρια, μια θεαματική αύξηση 15% σε σύγκριση με το 2020, παρά την πανδημία του κοροναϊού. Ο Λόπεζ δήλωσε ότι η αύξηση κατά 2%, παρά την πτώση της αξίας, οφείλεται στην υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, ενώ το 54% των πωλήσεων του ομίλου πραγματοποιείται στην Ευρώπη. «Το αποτέλεσμα του 2022 σε σύγκριση με το 2021, με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες που υπήρχαν το 2021, μας δίνει μια αύξηση 2%», είπε.

Η Habanos S.A. είναι μια κοινοπραξία μεταξύ του κουβανικού κράτους και του διεθνούς ομίλου Altadis, που ανήκει στον βρετανικό όμιλο Imperial Tobacco και εδρεύει στην Ισπανία. Ο κουβανικός καπνός, που φημίζεται ως ένας από τους καλύτερους στον κόσμο, είναι μία από τις κορυφαίες εξαγωγές του νησιού, μαζί με το νικέλιο, τα θαλασσινά, τα εμβόλια και τις ιατρικές υπηρεσίες.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έγινε μάλιστα το δεύτερο μεγαλύτερο εξαγώγιμο είδος και βασικό έσοδο σε συνάλλαγμα για το νησί που πλήττεται από τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 30 ετών. Σύμφωνα με τον εμπορικό αντιπρόεδρο, Χόρχε Πέρες Μαρτέλ, επικαλούμενος πληροφορίες από την Tabacuba, την κουβανική εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την παραγωγή καπνού στο νησί, «δεν αναμένονται συνέπειες το 2023» στην παραγωγή πούρων προς εξαγωγή μετά το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Ιαν τον Σεπτέμβριο στα δυτικά του νησιού, την κύρια καπνοπαραγωγική περιοχή της χώρας.

Η Ευρώπη είναι η κύρια αγορά για τα κουβανέζικα πούρα (54%), ακολουθούμενη από την Ασία (19%), τη Λατινική Αμερική (15%) και την Αφρική και τη Μέση Ανατολή (12%). Η Κούβα δεν έχει πρόσβαση στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών, τη μεγαλύτερη αγορά πούρων στον κόσμο, λόγω του αμερικανικού εμπάργκο που έχει επιβάλει η Ουάσιγκτον στο σοσιαλιστικό νησί από το 1962.

Πηγή: AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More