Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φθινόπωρο οι αποζημιώσεις για ζημιές από καύσωνα

Eντός Φθινοπώρου, δηλαδή περίπου τρεις με τέσσερις μήνες μετά, θα ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες στην Ηλεία από τον καύσωνα του περασμένου Ιουλίου, όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύσης Σταμενίτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύση Καλαματιανού.

Μεταξύ άλλων ο κ. Καλαματιανός ρώτησε αν έχουν δρομολογηθεί όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την καταγραφή των ζημιών που προκάλεσε ο πρόσφατος καύσωνας σε καλλιέργειες στον Νομό Ηλείας, αν θα αποζημιωθούν πλήρως και εγκαίρως όλοι οι πληττόμενοι παραγωγοί και αν εξετάζει κάποιο μέτρο στήριξης και ενίσχυσης, που θα αντισταθμίσει την απώλεια του αγροτικού εισοδήματος εξαιτίας των ζημιών.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, από τα στοιχεία του αρμόδιου Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ, στην ΠΕ Ηλείας διαπιστώθηκαν σε διάφορες καλλιέργειες (αμπέλια, κηπευτικά, καρπούζια, κ.α.) εξ’ αιτίας του καύσωνα του Ιουλίου 2023. Διενεργήθηκαν οι απαραίτητες επισημάνσεις από τους γεωτεχνικούς του ΕΛΓΑ, έγιναν 117 αναγγελίες και υποβλήθηκαν 1.206 δηλώσεις ζημιάς.

Ο κ. Σταμενίτης τονίζει πως «Αμέσως μετά το πέρας της υποβολής των δηλώσεων ξεκίνησαν οι εκτιμήσεις, με προτεραιότητα στα κηπευτικά, οι οποίες προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν εντός του φθινοπώρου 2023. Μάλιστα, για την έγκαιρη και έγκυρη ολοκλήρωση του εκτιμητικού έργου, το αρμόδιο Υποκατάστημα ενισχύεται με εποχικό προσωπικό 50 γεωτεχνικών, επιπλέον των μονίμων».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More