Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φλώρινα: Στην τελική ευθεία για τις εκδηλώσεις “ΠΡΕΣΠΕΣ 2022”

«Θέλω να πω κάτι που αισθάνομαι ως το πιο αναγκαίο που πρέπει να πω στον κόσμο της Φλώρινας και στον κόσμο που αγαπάει τις Πρέσπες, ότι βλέπω στην χαραυγή των 80 μου χρόνων να θριαμβεύει και να τελεί ενότητα η περιοχή μας με ένα Φεστιβάλ. που ήδη διάβασα και αγαλλίασε η ψυχή μου ότι χαρακτηρίστηκε από εφημερίδες των Αθηνών «το εθνικό μας φεστιβάλ” τόνισε σε συνέντευξη τύπου ο εμπνευστής των εκδηλώσεων και καλλιτεχνικός διευθυντής του Οργανισμού ΠΡΕΣΠΕΣ Γιώργος Λιάνης σημειώνοντας πως “Ποτέ δεν έχω πάρει τέτοιο καμάρι για τις Πρέσπες. Είναι εθνικό Φεστιβάλ και αυτό αποδεικνύεται σήμερα που στη σύσκεψη φορέων ήταν οι πάντες. Τα χρήματα ήταν δύσκολα φέτος αλλά θα τα καταφέρουμε και πιστεύω ότι ο καιρός θα σταθεί γενναιόδωρος στις Πρέσπες”.
Επεσήμανε δε ότι “Η πατρίδα μου κάνει αυτό που δεν κάνει όλη η Ελλάδα, είναι ενωμένη, αλλά είναι μακριά, εμείς όμως με τον τρόπο μας θα την φέρουμε πολύ κοντά σε όλες τις άλλες πατρίδες”.
Η αυλαία των εκδηλώσεων ανοίγει την Παρασκευή 26 Αυγούστου στη Φλώρινα με αφιέρωμα στον έναν χρόνο απο το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη και συνεχίζουν το Σάββατο 27 Αυγούστου με ενα μουσικό ρέκβιεμ για τους 1.700 αργυροπελεκάνους, που χάθηκαν στην Πρέσπα από την γρίπη των πτηνών, στη Βασιλική του Αγ. Αχιλλείου Πρεσπών.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

-Παρασκευή 26 Αυγούστου, στο Νέο Πάρκο Φλώρινας, πρώτες οι «Πρέσπες», τιμούν στην Ελλάδα ένα μεγάλο γεγονός «Ένας χρόνος χωρίς τον Μίκη». Είναι φόρος τιμής στον μεγάλο Έλληνα Συνθέτη, που πρόλαβε στο γέρμα της ζωής του να διευθύνει στον Άγιο Αχίλλειο, όταν μαίνονταν ο πόλεμος στην Γιουγκοσλαβία, την ορχήστρα του Βελιγραδίου.

Η Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης, ετοίμασε ένα ιερατικό αφιέρωμα, στον παγκόσμιο συνθέτη, όπου τραγουδούν: ο Βασίλης Λέκκας, η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο Άγγελος Θεοδωράκης.

-Σάββατο 27 Αυγούστου, στην επιβλητική βασιλική του Αγίου Αχιλλείου, στο νησάκι με τους 24 κατοίκους, θα δοθεί μια συναυλία με τίτλο «Το μετέωρο βήμα των πελεκάνων».

Η συναυλία αυτή είναι αφιερωμένη στην πρωτοφανή οικολογική καταστροφή που συνέβη στην λίμνη, με την απώλεια 1.700 αργυροπελεκάνων!

Δύο ξεχωριστοί Έλληνες καλλιτέχνες με σπουδαία διεθνή καριέρα, η Ευανθία Ρεμπούτσικα και ο Μάριος Φραγκούλης, καθώς και η Δήμητρα Σελεμίδου, θα ενωθούν με πολυμελή ορχήστρα, σε αυτό το χωρίς προηγούμενο ρέκβιεμ. Ουσιαστικά ένα ρέκβιεμ για την κλιματική αλλαγή.

Στο ιντερμέδιο αυτής της σπουδαίας εκδήλωσης, οι «Πρέσπες» θα τιμήσουν τον ποιητή Βαγγέλη Χρόνη που έχει΄βραβευθεί για την ποιησή του από την Ακαδημία Αθηνών. Ο Βαγγέλης Χρόνης είναι επιφανές στέλεχος του Ιδρύματος Λάτση και ο κύριος μοχλός μιας σειράς από χορηγίες που έδωσαν πνοή στο έργο του Οργανισμού. Ποιήματα του θα απαγγείλουν ο Αλέξης Κωστάλας, ο Γιώργος Λιάνης, ο Μάριος Φραγκούλης και η Ευανθία Ρεμπούτσικα.

-Κυριακή 28 Αυγούστου, έχει σημάνει ήδη συναγερμός στην Δυτική Μακεδονία και κυρίως στην νεολαία της, για τον ερχομό του διαχρονικού Στέλιου Ρόκκου, που θα παρουσιάσει στο ανοιχτό γήπεδο του Αμυνταίου, πλάι στην λίμνη των Πετρών, μια τρίωρη συναυλία. Ήδη, το ενδιαφέρον των νέων εκδηλώνεται και από την Έδεσσα, την Πτολεμαΐδα, την Κοζάνη και την Καστοριά.

-Δευτέρα 29 Αυγούστου, στο Ηρωικό χωριό Λέχοβο, στο καμένο δύο φορές από τους Γερμανούς, υπάρχει ένα πολύ σημαντικό πολιτιστικό γεγονός. Ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος, ξεπέρασε τα 100 χρόνια δράσης και συναγωνίζεται τον σύλλογο Οικοδόμων του ιδίου χωριού, με τίτλο Προφήτης Ηλίας, που έφτασε τα 119 χρόνια δράσης!

Η Ελένη Βιτάλη, η σπουδαία λαϊκή τραγουδίστρια και ο Παναγιώτης Μάργαρης ανέλαβαν την ευθύνη για μια τόσο ξεχωριστή βραδιά, που θα γίνει σε ένα διάσελο απέναντι από το Νυμφαίο, σε υψόμετρο 1000 μέτρων.

-Τρίτη 30 Αυγούστου, το «μπαμ» του καλοκαιριού. Η πιο απρόσμενη και η πιο συναρπαστική συναυλία του φετινού καλοκαιριού. Ο μεγάλος διεθνής συνθέτης Goran Bregovic και η εκρηκτική Πάολα, δημιουργούν έναν μίγμα, όπου τα χάλκινα θα οργιάσουν, σε μουσικές και τραγούδια από τον «Καιρό των Τσιγγάνων».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More