Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φοιτητές του ΑΠΘ σχεδίασαν τζελ που θα δίνει ζωή σε καμένες εκτάσεις

Ο Μιχάλης Αϊβαλιώτης, επιστημονικός υπεύθυνος της ομάδας iGEM Thessaloniki, αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ μίλησε στην ΕΡΤ3 και την εκπομπή «Περίμετρος» για μία εξαιρετική ιδέα, που είχαν φοιτητές του ΑΠΘ. Πρόκειται για ένα τζελ, που μπορεί να βοηθήσει το περιβάλλον.

«Η φοιτητική ομάδα iGEM Thessaloniki φέτος αποφάσισε να ασχοληθεί με ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα, το πώς θα αναγεννήσει τις περιοχές, που έχουν καταστραφεί από τις δασικές πυρκαγιές. Στο πλαίσιο αυτής της ιδέας και αυτού του προβλήματος, που θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί, έχει σχεδιάσει μία καινοτόμο βιολογική διάταξη, ένα τζελ, μια υδρογέλη, η οποία με καλές μελέτες, συνδυαστικά, μπορεί μελλοντικά να χρησιμοποιηθεί για την επιτάχυνση της αναγέννησης των καμένων εκτάσεων.

Αυτό το τζελ έχει φτιαχτεί από βιοδιασπώμενα υλικά, τα οποία είναι επαναπροϊόντα από βιομηχανία τροφίμων και εκεί μέσα παγιδεύονται δύο μικροοργανισμοί, οι οποίοι έχουν προγραμματιστεί να παρέχουν σιγά σιγά και φιλικά προς το περιβάλλον τα συστατικά, που χρειάζεται το χώμα για να αναγεννήσει σιγά σιγά το δάσος, τους μικροοργανισμούς, τη χλωρίδα και την πανίδα του συγκεκριμένου βιοσυστήματος», ανέφερε αρχικά ο κ. Αϊβαλιώτης.

«Δε θα είναι έτοιμο άμεσα, είμαστε στη φάση του σχεδιασμού της ιδέας, οπότε αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε εντατικά για να αποδείξουμε ότι αυτό μπορεί μελλοντικά να χρησιμοποιηθεί και ελπίζουμε σε δύο μήνες από τώρα να έχουμε τα πρώτα στοιχεία μας», πρόσθεσε.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More