Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φρέντι Μπελέρης: Διπλωματικό θρίλερ για τη σύλληψή του

Διαστάσεις διπλωματικής κρίσης Ελλάδας – Αλβανίας έχει προσλάβει η υπόθεση της σύλληψης του ομογενή υποψηφίου Δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το θέμα στην πρόεδρο της Κομισιόν, διαμηνύοντας πως «η Ελλάδα δεν θα δεχτεί εκπτώσεις στην υπεράσπιση της μειονότητας». Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείο Εξωτερικών με διάβημα προς την Αλβανία.

Σαφές μήνυμα στα Τίρανα για σεβασμό στο κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα στέλνει η Αθήνα, μετά το επεισόδιο της σύλληψης του ελληνικής καταγωγής υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, από τις αλβανικές αρχές, δυο μέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Αλβανία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε σχετικά την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ από την Μυτιλήνη ζήτησε την απελευθέρωσή του.

Εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί. Αν η Αλβανία θέλει να πλησιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει ελεύθερες και δίκαιες δημοτικές εκλογές και να απελευθερώσει άμεσα αυτούς τους οποίους φυλάκισε, για να μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία” τόνισε.

Ο Φρέντι Μπελέρης συνελήφθη αργά το βράδυ της Πέμπτης από Αλβανούς αστυνομικούς και οδηγήθηκε στις εγκαταστάσεις του αρχηγείου της αστυνομίας στην Αυλώνα, με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων. Σε σχετικό βίντεο, φαίνεται ο Μπελέρης να συνομιλεί με άλλα δύο άτομα, συνεργάτες του, που συνελήφθησαν επίσης.

Η σύλληψη Μπελέρη πυροδότησε διπλωματική κινητοποίηση, με την Αθήνα να προχωρά σε διάβημα στο αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών και τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος βρίσκεται στη Στοκχόλμη, να ενημερώνει τον Ζοζέπ Μπορέλ και τον Σουηδό ομόλογό του, που ασκεί την προεδρία της Ένωσης, χαρακτηρίζοντας σκάνδαλο την σύλληψη αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλβανό ομόλογό του είχε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ζητώντας την άμεση αποφυλάκιση του ομογενούς, ενώ η Ελληνίδα Πρέσβης μετέβη στο αστυνομικό τμήμα Αυλώνας προκειμένου να συναντήσει τον υποψήφιο δήμαρχο που κρατείται εκεί.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Νίκου Δένδια με τον Αλβανό Πρωθυπουργό. Ο Έντι Ράμα χαρακτήρισε μάλιστα σε ανάρτησή του την σύλληψη ως δείγμα της αποφασιστικότητας της δικαιοσύνης για εφαρμογή του νόμου.

Ο Μπελέρης κατέρχεται στις δημοτικές εκλογές υποστηριζόμενος από το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την ΟΜΟΝΟΙΑ, αλλά και από τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης όπου ηγείται το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα και το Κόμμα Ελευθερίας του τέως προέδρου της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα.

Τα ελληνικά κόμματα ζητούν την αποφυλάκισή του.

Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More