Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ: Οι διεθνείς προκλήσεις και ο τουρκικός παράγοντας

Η ανακάλυψη του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Κρόνος» στην κυπριακή ΑΟΖ σηματοδοτεί μία νέα εποχή στα ενεργειακά δεδομένα αλλά σε βάθος χρόνου, με την κοινοπραξία των εταιρειών εκμετάλλευσης, να αποκτά επιπλέον κίνητρο εξόρυξης λόγω των εξαιρετικά υψηλών τιμών. Όσο για την Τουρκία, μέσω του Τσαβούσογλου παραδέχθηκε πως το σημείο των εξορύξεων βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά ζήτησε μερίδιο για λογαριασμό των Τουρκοκυπρίων.

Ανακάλυψη κοιτάσματος: Η υπ. Ενέργειας της Κύπρου στην ΕΡΤ – Τα σενάρια και τα επόμενα βήματα (video)

Επίσπευση εργασιών της κοινοπραξίας και σε γειτονικό επίπεδο

Αξίζει να αναφερθεί πως μέχρι στιγμής τα κοιτάσματα που έχουν εντοπισθεί στην Κύπρο εκτιμώνται στα 15 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, μικρότερα από τα κοιτάσματα της Αιγύπτου και του Ισραήλ, αλλά υπολογίσιμα. «Η νέα ανακάλυψη καθιστά τα κυπριακά κοιτάσματα εκμεταλλεύσιμα», δήλωσε η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Νατάσα Πηλείδου. Επιπρόσθετα, υποστήριξε ότι «Η πιο ρεαλιστική χρονική περίοδος για εξαγωγή φυσικού αερίου είναι το 2026 – 2027».

Συνέχισε, λέγοντας: «Το ακριβές χρονοδιάγραμμα θα τεθεί όταν οι κοινοπραξίες υποβάλλουν το πλάνο αξιοποίησης και θα καθοριστεί αν θα κατασκευαστεί αγωγός και προς ποια κατεύθυνση. Τον Μάρτιο του 2023 θα κατατεθεί και το σχέδιο για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη», που παρότι είναι 30% μεγαλύτερο από το «Κρόνος», εκκρεμούσε για χρόνια. Είχε ανακαλυφθεί το 2011, ωστόσο πλέον οι τιμές πώλησης έχουν αλλάξει άρδην».
Ο κ. Πάνος Παπαναστασίου, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης δήλωσε: «Υπήρξε αρκετή καθυστέρηση στην ανάπτυξη της «Αφροδίτης», λόγω της πτώσης των τιμών οι εταιρείες ήταν διστακτικές».

Κοίτασμα φυσικού αερίου στην Κύπρο: Ελπίδες στην Ευρώπη – Πότε θα ξεκινήσει η εκμετάλλευσή του

Αναθέρμανση του ενδιαφέροντος εξόρυξης λόγω της υψηλής τιμής του φυσικού αερίου

Για τον ειδικό σε θέματα υδρογονανθράκων κ. Χαράλαμπο Έλληνα, τα κυπριακά κοιτάσματα είναι εκμεταλλεύσιμα αλλά αντιμετωπίζουν δύο βασικές προκλήσεις. Αφενός ότι η τουρκική προκλητοκότητα μπορεί να καθυστερήσει τις διαδικασίες, αφετέρου υπάρχει η στρατηγική της ΕΕ για πλήρη απεξάρτηση από το φυσικό αέριο το 2030. Τόνισε επίσης ότι «Μέχρι να περάσουν από την παραγωγή στην εκμετάλλευση, χάνεται η ευρωπαική προθεσμία, χάνεται το 2030. Υπάρχουν διεθνείς αγορές, κυρίως στην Ασία.

Μερίδιο για την Τουρκία ζητά ο Τσαβούσογλου: «Δίκαιη κατανομή πόρων 50-50%»

Σε δηλώσεις που έκανε μετά την ανακοίνωση της ιταλογαλλικής κοινοπραξίας ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναγνώρισε ότι το σημείο των εξορύξεων είναι στην κυπριακή ΑΟΖ, ωστόσο δεν παρέλειψε να ζητήσει μερίδιο και για τους τουρκοκυπρίους.

Κομισιόν: Παραμένουμε σε εγρήγορση – Κάνει έκκληση για εξοικονόμιση

Την ίδια στιγμή, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη παραμένουν σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς την επόμενη εβδομάδα η Gazprom ξανακλείνει τον αγωγό Nord Stream 1 για συντήρηση. «Τον κώδωνα του κινδύνου» κρούει η Κομισιόν ζητώντας από τις κυβερνήσεις μέτρα εξοικονόμησης.

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Δεμερτζιάν, Μανιάνα Καλογεράκη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More