Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χάος στο Σουδάν: Χωρίς νερό και ρεύμα, συνεχίζονται οι εχθροπραξίες – Η εμπλοκή της Ρωσίας

Συμφωνία για 24ωρη κατάπαυση του πυρός στο Σουδάν, μετά από παρέμβαση της Ουάσιγκτον – η οποία ωστόσο χαρακτηρίζεται ιδιαιτέρως εύθραυστη. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι σφοδρά πυρά ακούστηκαν και πάλι στο Χαρτούμ, λίγη ώρα αφότου επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών απαίτησε από τους αντίπαλους στρατιωτικούς διοικητές να σταματήσουν οι σφοδρές μάχες στο Χαρτούμ, μετά και τα πυρά που δέχθηκε αμερικανική διπλωματική οχηματοπομπή. Ο απολογισμός της σύγκρουσης μέχρι σήμερα είναι 185 νεκροί.

Πυροβολισμοί, εκρήξεις και ανθρωπιστικό δράμα

Χάος, εκρήξεις και σφοδρές συγκρούσεις για τέταρτη μέρα στους δρόμους του Χαρτούμ. Μετά την επίθεση που δέχθηκε στο σπίτι του ο πρεσβευτής της Ε.Ε, αλλά και ο Νορβηγός πρέσβης στη χώρα, πυρά δέχθηκε και αμερικανική αυτοκινητοπομπή που μετέφερε διπλωμάτες.

Ο Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε: «Τηλεφώνησα στους στρατηγούς Μπουρχάν και Χεμεντί. Τους κάλεσα να συμφωνήσουν σε 24ωρη κατάπαυση του πυρός ώστε να επιτραπεί στους κατοίκους του Σουδάν να επανενωθούν με τις οικογένειές τους και να αποκτήσουν πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν απεγνωσμένα ανάγκη».

Στρατός και παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης δέχθηκαν την 24ωρη κατάπαυση του πυρός ώστε να διασφαλισθεί η ασφαλής διέλευση αμάχων και η απομάκρυνση των τραυματιών.

«Τα Ηνωμένα Έθνη στέκονται στο πλευρό των πολιτών του Σουδάν σε αυτήν την ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή. Στηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες τους για την επαναφορά στη Δημοκρατία και την οικοδόμηση ενός ειρηνικού και ασφαλούς μέλλοντος» ανέφερε από την πλευρά του ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Την ίδια στιγμή κάποιοι σπεύδουν να εγκαταλείψουν την εμπόλεμη ζώνη.

Όμως οι περισσότεροι παραμένουν στα σπίτια τους, φοβούμενοι μήπως σκοτωθούν από διασταυρούμενα πυρά.

Ζουν στο σκοτάδι, χωρίς νερό και φαγητό, ενώ οι ανθρωπιστικές οργανώσεις αδυνατούν να προσεγγίσουν. Οι ελλείψεις τεράστιες στα νοσοκομεία της χώρας. Το σύστημα υγείας παραπαίει. Σε ρόλο μεσολαβητή ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι, καλεί και τις δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Αγωνία για τους Έλληνες εγκλωβισμένους

Δεκάδες Έλληνες βρίσκονται στο Σουδάν και η αγωνία κορυφώνεται για όσους παραμένουν εγκλωβισμένοι στον ελληνορθόδοξο ναό του Ευαγγελισμού στο Χαρτούμ, ανάμεσά τους και δύο παιδιά. Ρεύμα και νερό δεν υπάρχει, ενώ τα τρόφιμα λιγοστεύουν επικίνδυνα. Η 24ωρη εκεχειρία αποτελεί πλέον μοναδική ευκαιρία για να απεγκλωβιστούν, με το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών να αναζητά ασφαλή δίοδο για την απομάκρυνσή τους.

«Είναι πολύ άσχημη η κατάσταση σήμερα, πάρα πολύ άσχημη η κατάσταση, επιδεινώθηκε. Έχει ισχυρές αεροπορικές επιδρομές, ακούγονται εκρήξεις από παντού, πολύ δυνατές εκρήξεις είναι χειρότερα σήμερα» περιγράφει ο Μητροπολίτης Νουβίας και Παντός Σουδάν Σάββας.

Μέσα στην ελληνορθόδοξη εκκλησία στο κέντρο του Χαρτούμ παραμένουν 15 άτομα. Τα τρόφιμα λιγοστά και σιγά σιγά εξαντλούνται κι αυτά.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι. «Συζητήσαμε για την κατάσταση στο Σουδάν. Επισήμανα το έντονο ενδιαφέρον της Ελλάδας για τις εξελίξεις στη χώρα, στο πλαίσιο και της παρουσίας της ελληνικής ομογένειας και της ανάγκης παροχής αρωγής προς αυτήν», ανέφερε ο Νίκος Δένδιας.

In a phone conversation with #Egypt FM S.Shoukry, we discussed the current situation in #Sudan. I underlined that #Greece is closely following developments in the country, also in view of the presence of Greek Diaspora & the need to provide them with assistance. (1/2) pic.twitter.com/AmcP37BJNH

— Nikos Dendias (@NikosDendias) April 18, 2023

Εβδομήντα τέσσερις Έλληνες, έχουν έρθει μεχρι στιγμής σε επικοινωνία με τις προξενικές αρχές της χώρας μας και έχουν ζητήσεις να απομακρυνθούν.

Ο κ. Ανδρέας Κατσανιώτης – Υφυπουργός αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό ανέφερε σχετικά: «Κεντρικά θα γίνει η κίνηση υπάρχουν σχεδιασμοί από τους Γάλλους στους οποίους συμμετέχουμε… Αυτή τη στιγμή γίνονται προσπάθειες να δούνε όλες τις πιθανότητες, γιατί ακόμα και το αεροδρόμιο δεν λειτουργεί. Οπότε, πρέπει να βρεθεί ένας ασφαλής τρόπος, αν δεν βρεθεί ασφαλής δίοδος, δεν προχωράμε σε εκκενώσεις, είναι ακόμα πιο επικίνδυνο».

Η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ εχει ενεργοποιηθεί &συνεργάζεται με ομάδες άλλων κρατών για να ξεκινήσει η επιχείρηση απεγκλωβισμού πολιτών από το Σουδάν όταν οι συνθήκες ασφάλειας το επιτρέψουν.Ήδη,74 ομογενείς έχουν δηλώσει επιθυμία να αποχωρήσουν #Skai #Atairiastoi pic.twitter.com/IzGp5XqUQI

— Andreas Katsaniotis (@katsaniotis) April 18, 2023

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επικοινώνησε με τον Μητροπολίτη Νουβίας Σάββα και του εξέφρασε το ενδιαφέρον και την ανησυχία της για την ασφάλεια των Ελλήνων που ζουν εκεί.

Το… «μακρύ» χέρι του Πούτιν στην Αφρική

Στενές σχέσεις με τη Ρωσία φέρονται να έχουν οι δύο στρατηγοί που μάχονται για την εξουσία στον Σουδάν. Πληροφορίες θέλουν τον επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων και τον αρχηγό των παραστρατιωτικών να βοηθούν τον Πούτιν να εκμεταλλευθεί τα κοιτάσματα χρυσού της χώρας, προκειμένου να συνεχίζει να χρηματοδοτεί τον πόλεμό του στην Ουκρανία.

Ποια είναι η σχέση Μόσχας με Χαρτούμ

24 Φεβρουαρίου 2022 αρχίζει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Δυο μέρες μετά ρωσικό μεταγωγικό αεροσκάφος στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ εντοπίζεται με ένα τόνο χρυσό, αν και στα έγγραφα είχε δηλωθεί ότι μετέφερε μπισκότα. Την πληροφορία μετέδωσε τον περασμένο Ιούλιο το CNN επικαλούμενο αρκετές και διαφορετικές πηγές από το Σουδάν.

Μετά από μία μεγάλη έρευνα που έκανε το αμερικανικό δίκτυο προκύπτει ότι μέσα σε έναμιση χρόνο τουλάχιστον 16 πτήσεις έγιναν από στρατιωτικό αεροσκάφος που μετέφερε λαθραία χρυσό. Και οι 16 πτήσεις είχαν αναχωρήσει από τη Λαττάκεια της Συρίας πήγαν Σουδάν και επέστρεψαν Λαττάκεια. Η Ρωσία έχει μεγάλη αεροπορική βάση εκεί.

Η ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ Ο ΧΡΥΣΟΣ ΤΟΥ ΣΟΥΔΑΝ

16 ρωσικές πτήσεις προς Λαττάκεια σε 1,5 χρόνο

90% του χρυσού στο Σουδάν εξάγεται λαθραία

Meroe Gold ρωσική εταιρία βιτρίνα της Wagner

Σύμφωνα με στοιχεία από την κεντρική Τράπεζα του Σουδάν το 2021, 32,7 τόνοι χρυσού δεν είχαν καταμετρηθεί επισήμως, δηλαδή μιλάμε για χρυσό που αγνοείται αξίας 1,9 δισ. δολαρίων. Δεν είναι γνωστό βέβαια αν πηγαίνει όλος στη Ρωσία.

Η εταιρία που κάνει την εξόρυξη του χρυσού στο Σουδάν είναι η ρωσική εταιρία Μεροε Γκολντ που σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης και της ΕΕ πρόκειται για μια βιτρίνα της γνωστής πλέον ρωσικής Βάγκνερ. Για αυτό ΗΠΑ και ΕΕ της έχουν επιβάλλει κυρώσεις.

Ποιος είναι πίσω από τη Μερόε; Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο ιδιοκτήτης της Βάγκνερ. Η Βάγνκερ κάνει την εξόρυξη και παίρνει τον χρυσό και δίνει όπλα και στρατιωτική βοήθεια στην στρατιωτική ηγεσία του Σουδάν.

Όλα αυτά είναι γνωστό ότι συμβαίνουν τουλάχιστον από το 2014.

Σήμερα ο αρχηγός της Βάγκνερ δηλώνει ότι η εταιρία του και οι μισθοφόροι του έχουν σταματήσει να βρίσκονται στο Σουδάν τα τελευταία 2 χρόνια.

Ρεπορτάζ: Σόνια Φίλη, Ρεγγίνα Σαβούρδου, Μαρία Αλεξάκη | ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More