Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χίος: Βιβλιοθήκη “Κοραής”, εξωστρέφεια και με συλλεκτική κούπα (βίντεο)

Στην παρουσίαση των βραχυπρόθεσμων στόχων αλλά και μιας συλλεκτικής κούπας της Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης «Κοραής» όπου εκτός από το λογότυπο υπάρχει και το QR code για σκανάρισμα και είσοδο στην ιστοσελίδας της, μίλησαν ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου, Παύλος Καλογεράκης και τα μέλη του κατά την παρουσίαση επί της οδού Απλωταριάς.
Σημαντικό στοιχείο των παρεμβάσεων η προσπάθεια προσέγγισης των επισκεπτών από την Τουρκία, όπου και η Βιβλιοθήκη Κοραή θα διαθέτει φυλλάδιο στην τουρκική γλώσσα με παρουσίαση όλων των χώρων της Βιβλιοθήκης.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης επισημάνθηκε η ανάγκη οικονομικής στήριξης της Βιβλιοθήκης, της τρίτης σε μέγεθος στην Ελλάδα, λόγω του ότι «τα οικονομικά της είναι πενιχρά έως ανύπαρκτα» όπως σημείωσε η αντιπρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου, Καλλιόπη Κάρμαντζη.
Στο ερώτημα αν προτίθενται να πιέσουν και προς την κυβέρνηση για προγράμματα, το σχόλιο του μέλους Λευτέρη Μπλάτζιου ήταν ότι βεβαίως και θα υπάρξει αλλά είναι ακόμα νέοι ως συμβούλιο, για να προσθέσει ο Πρόεδρος του Εφ. Συμβουλίου κ. Καλογεράκης πως «δεν θα τους αφήσουμε ήσυχους!».

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξουν πιέσεις και για προσωπικό αφού στη Δημόσια Βιβλιοθήκη, στολίδι του τόπου μας, υπηρετούν μόλις 4 εργαζόμενοι από τους 17 που έχει το οργανόγραμμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα υπηρεσίες να μην προσφέρονται πλέον, όπως για παράδειγμα η μονάδα κινητής βιβλιοθήκης που άλλοτε έφερνε το βιβλίο σε όλα τα χωριά του νησιού.

Το Εφορευτικό Συμβούλιο καλεί επίσης τους ομογενείς να συνδράμουν στην ενίσχυση της Βιβλιοθήκης. Μάλιστα έχει οριστεί υπεύθυνος για την Ομογένεια, το μέλος του Δ.Σ- αντιδήμαρχος Χίου Νίκος Ξυλάς. Όπως αναφέρθηκε ομογενής χρηματοδότησε ώστε να αλλάξουν τέσσερα παράθυρα της Βιβλιοθήκης και να γίνει αγορά δύο ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Περισσότερο διαδραστική πρόκειται να γίνει η ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης, σύμφωνα με δηλώσεις του μέλους Αιμίλιου Ευαγγελινού, ενώ ο Γιάννης Μανάρας μίλησε για τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Όπως είπε θα εφαρμοστούν από τη νέα σχολική περίοδο ούτως ώστε τα παιδιά να έρθουν σε γνωριμία με τη Βιβλιοθήκη.
«Θα φροντίσουμε να βρούμε χρηματοδοτικά εργαλεία να ενταχθούμε σε προγράμματα, ούτως ώστε να αντλήσουμε πόρους για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε και στα κτιριακά προβλήματα της Βιβλιοθήκης τα οποία είναι πάρα πολλά αλλά και στα λειτουργικά της, ούτως ώστε να καλύψουμε ένα μέρος των μεγάλων δαπανών που απαιτούνται για τη σωστή και εύρυθμη λειτουργία της», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε αυτή την πρώτη ενημέρωση του νέου Εφορευτικού Συμβουλίου, προτιμήθηκε η παρουσία στον κεντρικό εμπορικό δρόμο της πόλης (την οδό Απλωταριάς). Η επόμενη ελπίζουμε να γίνει μέσα στο χώρο της Βιβλιοθήκης Κοραή, όπου θα μπορέσουν να αναπτυχθούν και να παρουσιαστούν οι σχεδιασμοί για τα εκπαιδευτικά προγράμματα, η ένταξη σε αντίστοιχα χρηματοδοτικά αλλά και ποιος είναι ο στόχος για τα έσοδα μέσα από τις πωλήσεις σουβενίρ και άλλων βιβλίων και ειδικών εκδόσεων της Βιβλιοθήκης «Κοραής».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More