Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χαιρετισμός ΓΓΑΕ, Γιάννη Χρυσουλάκη, στην εκδήλωση της Ελληνικής Κοινότητας Παρισιού για την Κική Δημουλά

Η Ελληνική Κοινότητα Παρισιού και Περιχώρων με αφορμή την 8η Μάρτη- Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας διοργάνωσε εκδήλωση αφιερωμένη στις σύγχρονες Ελληνίδες ποιήτριες με έμφαση στο ποιητικό έργο και στην προσωπικότητα της Κικής Δημουλά. Στην εκδήλωση, η οποία έλαβε χώρα στο Σπίτι της Ελλάδας στις 15 Μαρτίου 2023, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Γιάννης Χρυσουλάκης απηύθυνε τον εξής χαιρετισμό:

«Απηύθυνα χαιρετισμό στην λογοτεχνική εκδήλωση που διοργάνωσε η Ελληνική Κοινότητα Παρισιού και Περιχώρων για την Κική Δημουλά, την πολυβραβευμένη Ελληνίδα ποιήτρια της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς, η οποία εδώ και 3 χρόνια δεν βρίσκεται πια κοντά μας. Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας έθεσε υπό την αιγίδα της την εκδήλωση.

Τόνισα ότι για την Δημουλά, όπως και για κάθε αυθεντικό ποιητή, ιδέες και ζωή ήταν αξεχώριστες. Υπερκέραζαν και εξακόντιζαν το αντίπαλο δέος, το γοργό πέρας του εφήμερου χρόνου. Καθήκον της, μέσα από το πλούσιο έργο της, γεμάτο κοινά ανθρώπινα βιώματα της καθημερινότητας, ήταν η ανάδειξη της ολότητας αυτής, παρά την υπαρξιακή αγωνία που οροθετούν οι συμπληγάδες του χρόνου και της φθοράς εντός του καθημερινού ζειν. Γιατί όπως έλεγε η ίδια: «Όσο κι αν είναι απίθανο να εκκρεμεί ένα πουλί μέσα στην έρημο, ωστόσο εσύ είσαι υποχρεωμένος να του φτιάξεις ένα δέντρο. Αυτό είναι το ποίημα.

Η εκδήλωση αποτυπώνει, ανάμεσα σε πολλές άλλες ανάλογες δράσεις –των ελληνικών Αρχών, των Ομογενών μας, ελληνιστών και φίλων της Ελλάδας στην Γαλλία– το πώς ο πολιτισμός και οι πολιτιστικές σχέσεις αποτελούν έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους των διμερών ελληνο-γαλλικών σχέσεων. Συνεισφέρει έτσι στην σφυρηλάτηση στενότερων δεσμών μεταξύ των λαών και πολιτών μας, ενισχύοντας τον αμοιβαίο σεβασμό και εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών και λαών μας.

Η Γενική Γραμματεία στηρίζει με συνέπεια ανάλογες δράσεις που αναδεικνύουν την σημασία της ελληνικής γλώσσας και της οικουμενικότητάς της. Την ικανότητά της να νοηματοδοτεί αλλά και εμπνέει με τα έργα της, ακόμα και όταν αυτά είναι μεταφρασμένα.

Συγχαίρω και πάλι τους διοργανωτές και συντελεστές της σημερινής εκδήλωσης, την Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Παρισιού και Περιχώρων κα Σέτα Θεοδωρίδου, τη συγγραφέα Μαρία Πατακιά και τον συγγραφέα-μεταφραστή Michel Volkovitch που μίλησαν για το έργο της Κικής Δημουλά και απήγγειλαν ποιήματά της».

Πηγή: Ελληνική Κοινότητα Παρισιού και Περιχώρων, fb Γιάννης Χρυσουλάκης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More