Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χανιά: Κατάληψη στην Πρυτανεία του Πολυτεχνείου -Τριήμερες κινητοποιήσεις από τους φοιτητές

Κατάληψη στην πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης πραγματοποιεί από το πρωί της Τρίτης ο Ενιαίος φοιτητικός σύλλογος του Ιδρύματος. Οι φοιτητές αντιδρούν στο θέμα των συμβουλίων φοιτητών, όπου προβλέπονται ηλεκτρονικές διαδικασίες και ενιαία ψηφοδέλτια, και υποστηρίζουν ότι επιχειρείται «να μπει το φοιτητικό κίνημα στον πάγο».
Τις κινητοποιήσεις αποφάσισε με μαζική συμμετοχή, η Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Φοιτητικού Συλλόγου Πολυτεχνείου Κρήτης, όπως είπε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων, ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου, Βαγγέλης Πρασσόπουλος.
Όπως είπε, οι φοιτητές κλιμακώνουν τον αγώνα τους εν όψει του 3ήμερου εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Σύμφωνα με τις αποφάσεις, σήμερα Τρίτη, από νωρίς το πρωί, πραγματοποιείται κατάληψη της πρυτανείας, με παράλληλες δράσεις στον χώρο της Πολυτεχνειούπολης. Αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη θα γίνει κατάληψη του ιδρύματος και δεν θα πραγματοποιηθούν μαθήματα στο Πολυτεχνείο. Στις 17 Νοέμβρη, ημέρα μνήμης για την 49η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου η κατάληψη και οι δράσεις των φοιτητών μεταφέρονται στο κτίριο Παπαδοπέτρου, στο κέντρο της πόλης. Παράλληλα οι φοιτητές συμμετέχουν στην αντιιμπεριαλιστική – αντιαμερικάνικη πορεία της 17 Νοέμβρη, 18:00 στην Πλ. Δημοτικής Αγοράς. Προσυγκέντρωση Φοιτητικών συλλόγων στις 17:30 στο κτήριο Παπαδοπέτρου.
Κάλεσμα του Ενιαίου Φοιτητικού Συλλόγου Πολυτεχνείου Κρήτης για τις δράσεις ενόψει της επετείου της 17 Νοέμβρη

“49 Νοέμβρηδες μετά … ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ ΣΕ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΚΑΛΕΙ

49 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, που σήμανε το τέλος του σκληρού αυταρχικού καθεστώτος της Χούντας, τα συνθήματα της εποχής εκείνης παραμένουν πιο επίκαιρα από ποτέ. Το φοιτητικό κίνημα πυροδότησε τους αγώνες του λαού για ελευθερία ακόμα και στους πιο δυσμενείς συσχετισμούς και μέχρι και σήμερα οι μέρες εκείνες και όλα αυτά που σηματοδότησαν δίνουν ελπίδα και προοπτική για τους αγώνες όλου του λαού. Οι αγώνες για ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, όσο και τα αντιΝΑΤΟϊκα συνθήματα του Πολυτεχνείου, αποτελούν σημείο αναφοράς και δεν είναι απομακρυσμένα από τα σημερινά αιτήματα. Ειδικά τώρα που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εξαπολύει μια ολομέτωπη επίθεση στο λαό και την νεολαία. Προσπαθεί να τσακίσει μια και καλή τους φοιτητικούς μας συλλόγους, την προοπτική μας, υποβαθμίζει την μέριμνα, επιδιώκοντας την πλήρη αναδιάρθρωση και αυταρχικοποίηση των πανεπιστημίων. Η αυταρχικοποίηση όμως δεν σταματάει στα πανεπιστήμια, το βλέπουμε σε όλα τα επίπεδα της ζωής του λαού και της νεολαίας, από το πώς ζουν μέχρι το ανελέητο χτύπημα που δέχονται κάθε φορά που διαμαρτύρονται. Η ζωντανή μνήμη του Πολυτεχνείου όμως, είναι φάρος για τους αγώνες του σήμερα.
Όπως και το ’73, ο αγώνας φοιτητών και εργαζομένων οφείλει να είναι κοινός ενάντια στην πολιτική της φτώχειας, της καταστολής και του πολέμου που μας τσακίζει. Οι απανώτοι νόμοι (Κ-Χ, νόμος-πλαίσιο Κεραμέως), μας θυμίζουν πραγματικά εποχές 7ετίας όπου το σπουδαστικό της ασφάλειας είχε εγκατασταθει μέσα στις σχολές και καταδίωκε φοιτητές.
Διεξαγωγή ηλεκτρονικών εκλογών με ενιαία ψηφοδέλτια από τον Λαγουδάκη κατ’ εντολή Κεραμέως
Η χρονικότητα της διεξαγωγής των ηλεκτρικών εκλογών είναι η 15 Νοέμβρη, ημέρα που το ‘73 οι φοιτητές κατέλαβαν το ΕΜΠ, παλεύοντας για ψωμί-παιδεία-ελευθερία, παλεύοντας για συλλόγους ανεξάρτητους από την παρέμβαση των κρατικών μηχανισμών. Σήμερα 15 Νοεμβρίου του ‘22, ο πρύτανης Λαγουδάκης, επιδιώκει την ευθεία παρέμβαση στους φοιτητικούς μας συλλόγους, που κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες. Αυτό συμβαίνει ακριβώς γιατί τόσα χρόνια μέσα από τους συλλόγους μας καταφέρνουμε να βάζουμε αναχώματα και να πετυχαίνουμε νίκες. Ιδιαίτερα στο Πολυτεχνείο Κρήτης όλο το προηγούμενο διάστημα, ακόμα και στην περίοδο της πανδημίας, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, κατάφεραν να παίρνουν αγωνιστικές αποφάσεις και να βάζουν αναχώματα στα αντιδραστικά σχέδια διοίκησης και κυβέρνησης. Να σπάνε τις χουντικές απαγορεύσεις το Νοέμβριο και το Δεκέμβρη του 2020, να ορθώνουν αντιστάσεις απέναντι στο νόμο Κ-Χ, σταματώντας την είσοδο των ΟΠΠΙ 4 φορές, να σταματήσουν πειθαρχικό για συνδικαλιστική δράση. Βρέθηκαν απέναντι σε εκείνους που θέλουν να χτυπήσουν τα πτυχία μας και να τσακίσουν την επαγγελματική μας προοπτική. Είναι εκείνοι που υπερασπίζονται τα συμφέροντα των φοιτητών, παλεύοντας για ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών και αξιοπρεπείς συνθήκες για την φοιτητική καθημερινότητα.
Δια στόματος του υφυπουργού Παιδείας Συρίγου ακούστηκε πως το Πολυτεχνείο δεν συνέβαλε στην πτώση της Χούντας όπως και ότι το γεγονός αυτό αποτελεί μύθευμα της αριστεράς. Η δική μας απάντηση στο ακροδεξιό αυτό παραλήρημα θα είναι η μαζικοποίηση του εορτασμού του Πολυτεχνείου και αναβίωση των αγώνων αυτών. Τα τραγούδια μας και οι διαδηλώσεις μας θα παραμείνουν ζωντανά και όσο και εάν προσπαθούν να τα σβήσουν από την συλλογικη μνήμη οι προσπάθειες αυτές θα πέσουν στο κενό και αυτή τη 17 Νοέμβρη.
Συμμετέχουμε στις δράσεις που αποφάσισε η Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Φοιτητικού Συλλόγου Πολυτεχνείου Κρήτης. Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας, εν όψει του 3ήμερο εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Δεν θα αφήσουμε τους συλλόγους μας να μπουν στον πάγο :
• Κατάληψη της πρυτανείας Τρίτη 15 Νοέμβρη
• Κατάληψη του ιδρύματος Τετάρτη 16 και Πέμπτη 17 Νοέμβρη. Στις 17 Νοέμβρη μεταφέρουμε την κατάληψη και τις δράσεις μας στο κτίριο Παπαδοπέτρου, στη μνήμη των αγώνων που έδωσαν οι Σύλλογοι μας στο παρελθόν, πιάνουμε το νήμα για τους αγώνες του σήμερα.
• Συμμετέχουμε στην αντιιμπεριαλιστική – αντιαμερικάνικη πορεία της 17 Νοέμβρη, 18:00 στην Πλ. Δημοτικής Αγοράς. Προσυγκέντρωση 17:30 Φοιτητικών συλλόγων στο κτήριο Παπαδοπέτρου.”

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More