Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χανιά: «ΣΟΣ» από τους τουριστικούς πράκτορες για το Φοινικόδασος στην Πρέβελη – Εικόνες ντροπής

Την άμεση ανάγκη συστηματικών παρεμβάσεων για την ανάδειξη αλλά και προστασία του Φοινικοδάσους στην Πρέβελη, επισημαίνουν σε δημόσια παρέμβασή τους, τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτορείων Ρεθύμνης.

Η παρέμβαση έρχεται λίγες μέρες μετά το «πράσινο φως» που δόθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος στην Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνης, προκειμένου να πραγματοποιηθεί σειρά παρεμβάσεων στη μοναδικού φυσικού κάλλους περιοχή, αλλά και να υπάρξει νέο πλαίσιο σε ότι αφορά στους όρους διέλευσης.

Οι τουριστικοί πράκτορες ωστόσο, περιγράφουν με μελανά χρήματα την κατάσταση που επικρατεί στο Φοινικόδασος, επισημαίνουν την ανάγκη να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σύνδεσμος που είχε στις 21.06.2022 παρέμβει δημόσια για «την απαράδεκτα επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Φοινικόδασος του Πρέβελη», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, διατυπώνει την ελπίδα ότι μετά και τη συνάντηση της Αντιπεριφερειάρχη Μαίρης Λιονή με τον αρμόδιο Υπουργό, να προχωρήσουν με γρήγορους ρυθμούς τα έργα.

Η οικολογική αξία και η μοναδική ομορφιά του οικοσυστήματος του Πρέβελη γιγάντωσαν την φήμη του η οποί πλέον ξεπερνά τα στενά τοπικά και τα ελληνικά όρια. Αποτελεί δε έναν τεράστιας σημασίας για τον τουρισμό της περιοχής αλλά και της Κρήτης, προορισμό, υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος που μεταξύ άλλων, αποτυπώνει το μέγεθος του προβλήματος: φοινικόδασος Πρέβελη

· Ξεκινώντας από τις πηγές του Κουρταλιώτη με τους καταρράκτες όπου κυρίως το καλοκαίρι συχνάζουν εκατοντάδες επισκέπτες νεαρής κυρίως ηλικίας ( κάποιες ημέρες τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα φτάνουν μέχρι το χωριό Ασώματος, η κατάσταση δεν είναι αποδεκτή.
Σε αυτό το σημείο με τους καταρράκτες και την σχηματιζόμενη λίμνη, εκατοντάδες επισκέπτες προσπαθούν να πλησιάσουν, να δουν να φωτογραφηθούν να κολυμπήσουν διακινδυνεύοντας πολλές φορές την σωματική τους ακεραιότητα ανάμεσα σε εγκαταλειμμένους άχρηστους σωλήνες, μπετόβεργες και σπασμένα τσιμέντα , καθώς δεν υπάρχει ασφαλές μονοπάτι ( η ασχήμια που δημιουργείται είναι εξίσου σημαντική ).
Περπατώντας κατά μήκος του ποταμού ( river trekking ) δεν υπάρχει οριοθετημένο μονοπάτι και φυσικά δεν συζητάμε για ξύλινες ράμπες, γέφυρες και σκάλες στα δύσκολα σημεία, όπως στα περισσότερα οργανωμένα φαράγγια της Ευρώπης.


Συνεχίζοντας νότια, συρματοπλέγματα κλείνουν την πρόσβαση στον ποταμό και ιδιωτικές τσιμεντένιες κατασκευές και παράγκες υπάρχουν στην κοίτη του ποταμού ( μιλάμε για μόνιμες κατασκευές όχι για τους κατασκηνωτές).

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

φοινικόδασος Πρέβελη

Μ. Λιονή: Κατεπείγουσα η ανάγκη προστασίας του Φοινικόδασους

Για το θέμα μίλησε στην ΕΡΤ Χανίων η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, η οποία αναφέρθηκε στον αγώνα δρόμου που έχει δώσει προκειμένου, αυτή η καταπληκτική περιοχή Natura, να εποπτεύεται από τον Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης και να λειτουργεί κατά το πρότυπο του Φαραγγιού της Σαμαριάς -διαμόρφωση μονοπατιών, φύλαξη, απαγόρευση διανυκτέρευσης, εισιτήριο εισόδου κλπ-.

Το Φοινικόδασος του Πρέβελη βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Δήμου Αγίου Βασιλείου, σε μια περιοχή, που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τις πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια. Αποτελεί επομένως μέγιστη προτεραιότητα η κατά το δυνατόν καλύτερη προστασία του φοινικόδασους από νέα πυρκαγιά, τονίζει η κ. Λιονή για να διευκρινήσει ότι ως φορείς της Αυτοδιοίκησης (Περιφέρεια και Δήμος) δε μπορούμε να προβούμε σε ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση καθώς την αποκλειστική αρμοδιότητα διαχείρισης της παραπάνω περιοχής ως μέρους ενταγμένου στο δίκτυο Natura 2000, έχει η Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ Χανίων, η Αντιπεριφερειάρχης προτείνει στον Υπουργό -ο οποίος αναμένεται να επισκεφτεί το Ρέθυμνο το πρώτο 10ήμερο του Ιανουαρίου- ο καθαρισμός του Φοινικοδάσους μέσω του προγράμματος “Antinero”, που υλοποιεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας , σε συνεργασία με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσιο της αντιπυρικής προστασίας.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More